wtorek, 10 listopada 2015

Chleb zwykły ale domowy :-)


Dlaczego warto upiec chleb w domu ? 
 Ponieważ  wówczas mamy pięknie  pachnący chlebem dom :-) 
Mamy niesamowitą i niecodzienną okazję zjeść  domowy chleb :-)
Jest szansa  żeby zostać bohaterem swego domu ;-)  


Mało ludzi w dzisiejszym pędzącym świecie zatrzymuje się żeby przez chwilę pożyć, 
większość natomiast bierze udział w szalonym "wyścigu" ludzkości.
Do pieczenia chleba trzeba na chwilę przystanąć, bo jest takie małe święto :-) 


Chleb w domu... :-) ja ? ... niemożliwe... też tak mówiłem :-)  dopóki nie spróbowałem. 
Wszystko jak się robi pierwszy raz wydaje się trudne i niemożliwe.


 Jeżeli ktoś szuka utrudnień, to je znajdzie,  a jak śmiało podejdzie do tematu,
 to już będzie inna opowieść.


 Dosyć morałów :-)... żeby zabrać  się do dzieła, potrzebujemy trzech rzeczy: 

- dobry i prosty przepis

     - miskę, mąkę, szklankę, wodę, drożdże, sól, cukier

- blachę, piekarnik i trochę czasu  na wykonanie.


  Pieczemy zwykły chleb: 3 szklanki zwykłej mąki, 1/2 kostki drożdży, 2 łyżeczki cukru,
 2 łyżeczki soli, 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody, 3 łyżki oleju.


Do miski wsypujemy mąkę i pośrodku robimy wgłębienie,
 tam wrzucamy rozkruszone drożdże i posypujemy cukrem,
 potem wlewamy wodę i lekko mieszamy łyżeczką żeby drożdże i cukier się rozpuściły,
sól wsypujemy po brzegu na mąkę, zakrywamy miskę i czekamy 10-15 min... 


Potem należy wyrobić ciasto żeby było jednolite i odstawić do wyrośnięcia,
 na 30 min, przygotowujemy blachę - keksówkę z papierem do pieczenia
 lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. 

Nagrzewamy piekarnik na 220 st. C, przekładamy ciasto do foremki, wstawiamy
  na około 50-60 min i pieczemy od dołu w  temperaturze 200 st.C.


Można wstawić obok foremki kubek z gorącą wodą żeby była dobra wilgotność,
 jeżeli chcemy uniknąć przypadkowych pęknięć nacinamy ostrym nożem chlebek przed włożeniem, gdy ktoś chce może dosypać w trakcie przygotowania garść siemienia lnianego lub słonecznika... 



 Najważniejsze,  to upiec swój pierwszy chleb,
 a potem można już dokładać  wszelakie smakołyki :-)
 śliwki, boczek, dynię,  jajka, rodzynki :-)... możliwości jest dużo,
 internet daje milion przepisów w kilka sekund ;-)  

 Do dzieła ! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz