poniedziałek, 21 grudnia 2015

pierniczki



Chyba na całym świecie ludzie znają pierniki.
 Najważniejsze i najlepsze są jednak nie te światowe, nie zakupione z Torunia,
 ale domowe świąteczne pierniczki.


Warto wypróbować zwykłe domowe przepisy, stare babcine lub od przyjaciół...
Nasz przepis jest od przyjaciółki żony i zawsze się udaje upiec super pierniczki, a w domu pachnie świętami mimo,
 że do świąt jeszcze dwa  lub trzy tygodnie :) 


Pierniczki po upieczeniu, przez kilka dni czekają  w zamkniętych pojemnikach na ozdabianie


Od początku do końca robią to dziewczyny, ja preferuję grubsze wypieki i nie tak kolorowe :) 


W tym roku udało się upiec 301 pierników, niby dużo :) ale to wielodzietna rodzina i jak ktoś przyjdzie, to z pustą ręką nie wychodzi :)


Jak już wszystkie lukry, cukry, serduszka i gwiazdeczki dobrze wyschną... :) 
Wówczas pakujemy wszystkie do świątecznych puszek i pojemników.


Układamy warstwami, przekładając każdą papierem np. śniadaniowym :) wtedy na pewno nie będą sklejone, połamane czy ukruszone :))


Małe pierniczki, a ile "roboty" , ile zapachów, ile radości, słodkości i przyjemności 



Podaję przepis, przesłany 19 grudnia 2009 r. 
..." Składniki
200 gr masła
200 gr cukru
2 jajka
1/2 szklanki płynnego miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej ( nie zawsze ją dodaję, ważniejsze i konieczne są imbir i goździki :)
utarta skórka cytryny (jedną cytrynę należy sparzyć gorącą wodą i tarką obetrzeć jej jeden bok)
500-700 gr mąki
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka mielonych goździków ( można też kupić suszone goździki całe, wówczas należy je zawinąć w lnianą ściereczkę i potraktować młotkiem, nawet jeśli pozostaną większe kawałki nic nie szkodzi, dodadzą tylko wytrawnego smaku :) chyba że jesteś szczęśliwą posiadaczką moździerza, to można je w nim rozdrobnić)
Czynności - powinności
- masło z cukrem ubić mikserem ( jeśli jest mocno zamrożone wrzucasz je do gara i lekko podgrzewasz potem dodajesz cukier)
- dodać jajka, miód, wanilię i startą skórkę cytryny
- w innym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, do pieczenia i przyprawami (imbir,goździki, przyprawa do pierników) potem dodać ją do masy maślano-cukrowej i wymieszać aż wszystkie składniki się połączą
- zawinąć ciasto w srebrną folię i wstawić do lodówki ( na jedną godzinę, można je też zostawić na noc a piec następnego dnia)
- kiedy stwardnieje wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części ( z tych składników powinny wyjść 4 blachy pierników)
i rozwałkować na placki o grubości 5 mm
- wyciąć foremką świąteczne kształty (ładnie na choince wyglądają gwiazdki, choinki i serduszka,
- ułożyć na blaszce ( jeśli chcesz możesz płożyć papier do pieczenia ale nie koniecznie )
- piec około 15 minut  w temp. 180 stopni
dekorować, lukrem, czekoladą albo i nie :) ..." 

1 komentarz: