poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pierniczki

Polecam domowe pierniki na święta, przepis wstawiłem na dole pod zdjęciami.


Chyba na całym świecie ludzie znają pierniki. Najważniejsze i najlepsze są jednak nie te
 światowe, nie zakupione z Torunia, ale domowe świąteczne pierniczki.


Warto wypróbować zwykłe domowe przepisy, stare babcine lub od przyjaciół.
Nasz przepis jest od przyjaciółki żony i zawsze się udaje upiec super pierniczki,
a w domu pachnie świętami mimo, że do świąt jeszcze dwa  lub trzy tygodnie.


Pierniczki po upieczeniu, przez kilka dni czekają  w zamkniętych pojemnikach na ozdabianie


Od początku do końca robią to dziewczyny, ja preferuję grubsze wypieki i nie tak kolorowe. 


W tym roku udało się upiec 301 pierników, niby dużo ale to wielodzietna
rodzina i jak ktoś przyjdzie, to z pustą ręką od nas nie wychodzi.


Jak już wszystkie lukry, cukry, serduszka i gwiazdeczki dobrze wyschną,
wówczas pakujemy wszystkie do świątecznych puszek i pojemników.


Układamy warstwami, przekładając każdą papierem np. śniadaniowym
wtedy na pewno nie będą sklejone, połamane czy ukruszone.


Małe pierniczki, a ile "roboty" , ile zapachów, ile radości, słodkości i przyjemności 


Podaję przepis, przesłany 19 grudnia 2009 r.  " ...Składniki
200 gr masła
200 gr cukru
2 jajka
1/2 szklanki płynnego miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej ( nie zawsze ją dodaję, ważniejsze i konieczne są imbir i goździki :)
utarta skórka cytryny (jedną cytrynę należy sparzyć gorącą wodą i tarką obetrzeć jej jeden bok)
500-700 gr mąki
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka mielonych goździków ( można też kupić suszone goździki całe, wówczas należy je zawinąć w lnianą ściereczkę i potraktować młotkiem, nawet jeśli pozostaną większe kawałki nic nie szkodzi, dodadzą tylko wytrawnego smaku :) chyba że jesteś szczęśliwą posiadaczką moździerza, to można je w nim rozdrobnić)
Czynności - powinności
- masło z cukrem ubić mikserem ( jeśli jest mocno zamrożone wrzucasz je do gara i lekko podgrzewasz potem dodajesz cukier)
- dodać jajka, miód, wanilię i startą skórkę cytryny
- w innym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, do pieczenia i przyprawami (imbir,goździki, przyprawa do pierników) potem dodać ją do masy maślano-cukrowej i wymieszać aż wszystkie składniki się połączą
- zawinąć ciasto w srebrną folię i wstawić do lodówki ( na jedną godzinę, można je też zostawić na noc a piec następnego dnia)
- kiedy stwardnieje wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części ( z tych składników powinny wyjść 4 blachy pierników)
i rozwałkować na placki o grubości 5 mm
- wyciąć foremką świąteczne kształty (ładnie na choince wyglądają gwiazdki, choinki i serduszka,
- ułożyć na blaszce ( jeśli chcesz możesz płożyć papier do pieczenia ale nie koniecznie )
- piec około 15 minut  w temp. 180 stopni
dekorować, lukrem, czekoladą albo i nie :) ..." 

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Super pierniczki,takie kolorowe.Za kazdym razem jak robię pierniczki wychodzą mi twarde jak kamień.A jeśli nie są twarde po upieczeniu to za kilka dni już takie są.Czy te pierniczki są kruche? albo miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) są kruche :) hmmm... ale to dla mnie :) są kruche :) ... miękkie i grube to z innego przepisu :) robią też drożdżowe... są po prostu gotowe od razu do jedzenia :) ...2 szkl. mąki tortowej/ 1 jajko/ pół szklanki cukru pudru/ czubata łyżka miodu/ 2 łyżeczki przyprawy korzennej/ 1 łyżeczka sody/ 25 g drożdży świeżych/ 40g masła. Wszystkie składniki wymieszać najpierw suche :) potem dodać mokre(rozpuszczone masło, miód i jajko) i wyrobić ciasto. Rozwałkować na ulubioną grubość :) posmarować lub nie rozbitym jajkiem i piec w 200 st.C 15 min. Zależy od piekarnika :) ... po wystudzeniu polukrować na biało, kolorowo :) powinno być o.k. :) POZDRAWIAM :)

      Usuń