sobota, 30 stycznia 2016

bigos

Polskie klimaty, nasza tradycyjna domowa potrawa, z mięsa i kapusty.
Bigos, znany jest także w Białorusi i na Litwie 


W naszym domu, potrawy często powstają spontanicznie, więc zobaczycie jak gotował się bigos :)


Kiszoną kapustę kroimy, przekładamy do  garnka, dolewamy wody i gotujemy na średnim ogniu.


Jak kapusta już się podgotuje, wkładamy mięso i dalej gotujemy.


Jedyne przyprawy jakie dodajemy, to ziele angielskie i liść laurowy. 


Gdy mięso się ugotuje, to pozbywamy się kości i kroimy, żeby z powrotem wróciło do garnka...


Dorzucamy boczek, kiełbasę, rodzynki, suszone grzyby leśne...


Nie zapominamy, co jakiś czas przemieszać :)


Jak widać kiełbasa, grzyby, rodzynki, boczek już oddają swoje smaki i kolory :)
Teraz pokrojone mięso , wkładamy do garnka.


Bigos gotowy :) a ja na koniec, dokroiłem jeszcze  trochę kiełbasy.


Potrawa, w której im więcej smaków, tym lepiej :)) 


Warto ugotować więcej , bigos potem można zawekować, zamrozić lub podawać od razu z chlebem,  ziemniakami,  makaronem... 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz