wtorek, 19 stycznia 2016

pieczeń

Jedno słowo, a jak wiele znaczeń :) dzisiaj szybki, prosty i smaczny przepis.
Pieczeń z szynki, z odsmażanymi ziemniakami i ogórki kiszone.


Kupujemy ładny kawałek szynki kulki.


Myjemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy.


Kroimy na kotlety i przyprawiamy:) solą, pieprzem i papryką.


Układamy w naczyniu żaroodpornym.


Na wierzch dodajemy cebulę i zioła do wyboru: oregano, prowansalskie, curry... 
Można też nie dodawać żadnych ziół, ponieważ sól, pieprz i papryka dadzą też doskonały smak :) 
Należy dodać pół szklanki oleju, żeby mięso nie przypalało się do czasu jak nie puści soków.


Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 200st. C 


W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach.


Mamy też czas, żeby poszukać w spiżarni ogórków kiszonych :) 



Ziemniaki po ugotowaniu obieramy i kroimy do obsmażenia na jasno brązowy kolor.


Ziemniaki mogą być podane całe bez odsmażania,
 z samym koperkiem i sosem, który sam się zrobił w piekarniku :) 


Jak widać mięso puściło soki i mamy świetną, rozpływającą się w ustach pieczeń z szynki :)


Odsmażone ziemniaki robią zawsze furorę i znikają jak ciepłe bułki :) 


Najlepiej byłoby żebyście spróbowali osobiście, bo zdjęcia nie oddają tego smaku i zapachu :))


Opłaca się ugotować więcej ziemniaków, na jednym ogniu :) wówczas mamy na drugi dzień szansę zrobić pierogi... O, których w następnym poście :)) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz