sobota, 20 lutego 2016

z czarnym bzem

Czarny bez, bez lekarski, bez pospolity, bzowina, bzina,... rośnie w całej Polsce.
Jesienią zrobiliśmy zapasy na zimę i w naszym domu, wszyscy znają sok i dżem z czarnego bzu.


Wielkie zdziwienie było, jak domownicy zobaczyli wyjęte z piekarnika blaszki... A co to ? Takie dziwne makowce?
Pierwszy raz upiekłem to ciasto i na pewno nie ostatni :) 


Potrzebujemy: 1 kg mąki, kost. masła, kost. drożdży, cztery jajka, szkl. cukru,szkl. ciepłej wody,  dżem...
 Dodałem jeszcze :) cukier migdałowy i kandyzowaną skórkę pomarańczy. 


Przygotowujemy zaczyn, a do mąki dodajemy masło, jajka i cukier.


Mieszamy wszystko razem i wyrabiamy ciasto, które musi pod przykryciem trochę wyrosnąć.


Potem kawałek ciasta wałkujemy, nakładamy dżem...


Zawijamy jak makowiec i do foremki :)


Tak przygotowane, wkładamy na godzinę do piekarnika, ustawiamy na 180 st. C


Jak widać :) wyrosło i nabrało koloru :) 


 Można zrobić z dżemem jabłkowym, truskawkowym lub  innym :) 

2 komentarze: