sobota, 12 marca 2016

majonez

Domowy majonez ? Dlaczego nie, warto spróbować !
 Wielu z nas zapomniało, że kiedyś nie biegało się po wszystko do sklepu.



Wziąłem się do zrobienia sałatki i okazało się, że nie ma majonezu. Trudno trzeba zrobić :)


Blender, miska, pół litra oleju, żółtko, szczypta soli, ciut pieprzu, łyżka octu, łyżka cukru pudru, łyżka musztardy...


...wszystko oprócz oleju wrzucamy do miski i zaczynamy miksować, bardzo powoli cieniutkim strumieniem dolewając olej.
 Miksujemy do czasu, kiedy produkty się połączą i uzyskamy domowy majonez.


Można przełożyć go do słoika i wstawić do lodówki, ale też nadaje się do natychmiastowego użycia.
Tak było u nas, cały domowy majonez został zużyty do sałatki :)


Jak zawsze polecam :) Domowe, to nie sklepowe :) Jest bardzo smaczny !
Jeżeli ktoś chciałby poczytać, zobaczyć jak to powstaje sałatka :) proszę zajrzeć na:
 http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/02/saatka-domowa.html 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz