sobota, 19 marca 2016

na niedzielę drożdżówka

Drożdżowe ciasto, z jabłkami.


Żeby upiec taką drożdżówkę potrzebujemy: 
1 kg mąki, 100g drożdży, szklankę cukru, 4 jajka, masło, jabłka lub inne owoce, szklankę wody.


Jabłka myjemy, drylujemy, kroimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, cukier, masło, zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto.
 Do kruszonki dajemy mąkę, cukier, masło i trochę proszku do pieczenia, wszystko zagniatamy i wstawiamy do lodówki.


Ciasto rozdzielamy na blaszki, wykładamy na papier do pieczenia tak żeby lekko zachodziło na boki.


Dorzucamy jabłka.


Wyjmujemy z lodówki ciasto na kruszonkę i za pomocą tarki kruszymy przez duże oczka, na jabłka.


Wstawiamy do piekarnika na 60 min/ 200 st.C


Po upieczeniu czekamy aż wystygnie i możemy zajadać :) 


Jak widać pięknie wyrosło i jabłuszka są mięciutkie.


Jak dotrwa do jutra, to będzie ciasto na niedzielę :) 



2 komentarze:

  1. Przepis bardzo łatwy a drożdzówka wygląda apetycznie. Koniecznie do zrobienia. Pozdrawiam. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zawsze polecam :) Pozdrawiam !

      Usuń