poniedziałek, 14 marca 2016

pierogi z fasolką

No i co tu zrobić, jak zostały ziemniaki ?  Pierogi :)


Żeby nie były takie zwykłe, można coś dodać np. zieloną fasolkę :)


Potrzebujemy:  dobre ciasto i dobry farsz :)


Ciasto klasyczne :) mąka 1 kg, jajka 2 szt. , sól 1 łyżka i woda 2 szklanki.


Farsz :) ugotowane ziemniaki, smażona cebula, czosnek, sól, pieprz, jajko i coś zielonego.


Ciasto wyrabiamy, ziemniaki i pozostałe składniki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Ja użyłem  przystawkę do puree.


Jak już doszliśmy do tego miejsca, to dalej pójdzie szybko :)


Wałkujemy, wycinamy, nakładamy i lepimy :)


Wrzucamy do wrzątku na kilka minut.


Ugotowane wkładamy do zimnej wody lub podajemy... ze skwarkami, śmietaną...


Jeżeli zostanie farsz, to dodajemy jajko...otaczamy w mące i smażymy kotlety ziemniaczane :)


Ostudzone pierogi możemy zamrozić na potem.
Osobiście polecam podsmażyć na patelni i zrobić ucztę :)  


Odsmażane z chrupiącą skórką, lubimy najbardziej :)


Pięknie się prezentują :)


Jeszcze lepiej smakują :) Polecam !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz