sobota, 9 kwietnia 2016

bułki

Dobre bułki na śniadanie, to podstawa na sobotę i niedzielę :)
Wówczas ekipa ma czas na śniadanie, a nie płatki z mlekiem, kanapka + woda i bieg do szkoły.


 Domowe, pszenne, wyrośnięte, wypieczone i bez dodatków, trochę krzywe ale dobre :)


Ciasto: mąka typ 650, ale robię z różnych...zależy co akurat jest w domu :)
Mąka 1 kg, drożdże  pół kostki, łyżka soli, łyżeczka cukru, ciepła woda 500-600 ml, 3 łyżki oleju.


Mąkę wsypujemy do miski, w zagłębienie  kruszymy drożdże, wsypujemy cukier,dolewamy wody,
 mieszamy tak żeby też wmieszać trochę mąki...zakrywamy i odstawiamy na 15min w ciepłe miejsce.
 .

Potem wyrabiamy ciasto, dodając wodę, olej, sól...znowu zakrywamy i odstawiamy na minimum pół godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i "kulamy" bułki.


Wykładamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli nie to wodą z cukrem i nacinamy.


Tak przygotowane buły pieczemy 30 min w 200st. C. Pachnie chlebem cały dom :) 


Po ostudzeniu mamy fajne domowe pieczywo, które upieczone wieczorem...rano jest nadal pyszne.


Można je zjadać same, na słono, na słodko... Smacznego ! 

14 komentarzy:

  1. Super buleczki...dzisiaj pierwszy raz trafilam na Pana stronke i od razu postanowilam zrobic moje pierwsze buleczki w zyciu;) piekne to one nie sa ale dobre w smaku...maz bedzie mial na jutro do pracy:)nastepnym razem probuje upiec buleczki maslane:) super stronka ,gdyby nie Pan nigdy bym nie pomyslala o wlasnych wypiekach;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) dziekuje za dobre słowa ;-) ...moje pierwsze chleby i bułki wygladały jak u jaskiniowców, ale smakowały ...trzeba popiec trochę i wyczuć ciasto, piekarnik, różne maki, twardość wody ... zawsze są inne :) ale domowe :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Witam, panie Darku stronka super_ale? cytuje-potem wyrabiamy ciasto,dodając wodę olej sól...... Jak długo wyrabiamy? Podobno zle wyrobione(czyli za krótko lub za długo) ma znaczenie i to duże. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) ale, ale ... ciasto wyrabiamy do czasu kiedy będzie odchodzić od miski i od ręki... nigdy nie mierzyłem czasu,są różne mąki, ph wody, drożdże suche, drożdże świeże... temperatura otoczenia, przeciąg... ciasto musi byc w miare gładkie wówczas jest wyrobione, jak jest za miękkie podsypujemy mąki, jak za twarde dodajemy kilka łyżek wody... Proszę zajrzeć do zakładki pieczywo i jest tam przepis na bułki ziemniaczane tzn. dodajemy rozgniecione ugotowane ziemniaki.... http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/07/buki-ziemniaczane.html Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Jak duże mają być te bułeczki? Proszę o szybką odpowiedź bo właśnie mi ciasto rośnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jakie się chce :) 12- 16 szt. na blachę :) do piekarnika ....

      Usuń
  4. Witam ile dokladnie dodac drozdzy w dag bo w niemczech Sa 42dag .dziekuje.pana przepisy Sa super pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to w Polsce jest 50 g :) wiem, że sa rózne miary kostek i w nowych wpisach podaje gramy :) więc te 42 g niemieckie na pewno ktoś obliczył na 1 kg mąki :) ja po prostu łamie kostke 100 g na pół i tak dodaję :)

      Usuń
  5. Witam :) właśnie natrafiłam na Pana stronkę i jestem wniebowzięta :) super stronka , zapisałam sobie ją i właśnie robię z Pana przepisu bułeczki pszenne :) właśnie rośnie ciasto , zobaczymy jakie mi wyjdą ;) Bardzo dziękuję za tą stronkę jest super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie Dziekuję za miłe słowa :) tego nigdy za wiele :) ...polecam tez bułki tzw. u mnie ziemniaczane.... sa mięciutkie i pulchne, a to dlatego, że dodaje rozgniecionego ugotowanego uprzednio ziemniaka :) Maslane sa fajne :) Pozdrawiam !!!!!

      Usuń
  6. Witam serdecznie 😊niestety nie mieszkam w Polsce i tutaj drożdże są w małych porcjach mógłby mi pan sprecyzować jaka jest waga takiej paczki drożdży? Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) w nowych postach podaję gramy :) Nie wiedziałem, że .... o.k. kostka w Polsce klasyczna to 100 gram więc ja daję zawsze na 1 kg mąki 50 g drożdży :) Pozdrawiam !

      Usuń
  7. Czyli najpierw do drożdży dolewamy trochę wody a później te 500-600mll?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) całej wody ciepłej przygotuj sobie pół litra tzn. te 500 ml ... i potem jeżeli ciasto będzie za suche dolej 5-10 łyżek wody lub jeżeli będzie za mokre z 2-3 łyżki mąki ... teraz już raczej tak nie robię tj. zaczyn przygotowuję osobno i dolewam go do przesianej mąki pomieszanej z łyżką soli... Zajrzyj proszę do innego wpisu żeby było jaśniej pokazane...kiedyś nie wiedziałem, że ktoś to będzie czytał i tak opisywałem pobieżnie bo było 10 odwiedzin dziennie...teraz jest kilka tysięcy :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/02/buki-z-oregano-i-papryka.html, a potem jak masz czas i ochotę upiecz bułki tzw. ziemniaczane tzn. dodajesz ugotowanego rozgniecionego dużego ziemniaka, który daje pulchność i świeżość... :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/07/buki-ziemniaczane.html POZDRAWIAM ! Chleb robimy z tego samego ciasta, tylko jest grubszy więc nie pieczemy 25 min. tylko 50-60 min. Ciasto również nadaje się na pizzę .... jak coś to pytaj :) będę wieczorem tutaj to odpowiem :)

      Usuń