sobota, 23 kwietnia 2016

pierogi z kurczakiem

Takich pierogów u nas jeszcze nie było. Z kurczakiem :)


Rozmroziłem skrzydełka i chciałem je zrobić w chrupiącej panierce...
Wyszło znowu inaczej, bo zrobiłem to co każdy u nas lubi :) pierogi.


Klasyczne ciasto pierogowe: 1 kg mąki, dwa jajka,łyżka soli, dwie szklanki ciepłej wody.


Ciasto zrobione odpoczywa, skrzydełka ugotowane.


Mięso oddzielamy i kroimy, coś jeszcze dorzucamy do farszu, np. cebulę, słodko kwaśną cukinię...


Dla poprawienia lepkości, wrzucamy jajko, sól, pieprz, trochę bułki...mieszamy i farsz jest gotowy


Oczywiście miałem towarzysza :) Gisia zawsze w gotowości kuchennej :)


Teraz gdy wszystko jest  już przygotowane, pozostaje wałkowanie, nakładanie i lepienie.


Ania była w szkole, więc nie było komu lepić małych pierogów, dlatego powstały duże :) 


Pierogi zawijamy i są gotowe, do pieczenia i gotowania.


W piekarniku nagrzanym do 180-200 st.C pieczemy 25-30 min, uprzednio smarując rozbitym jajkiem.
 natomiast w gotującej wodzie pierogi będą dobre po 3-4 minutach od wypłynięcia :)


Ugotowane możemy odsmażyć. 


Upieczone też dobrze smakują.


Polecam zawsze klasyczne pierogi, ale czasami warto spróbować czegoś innego :) 


2 komentarze:

  1. Che delizia, farò la traduzione della ricetta e proverò a preparare questo delizioso piatto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grazie per la vostra così bello commento! Il piatto è molto semplice e gustosa :) Grazie per la vostra visita e invitare più spesso!

      Usuń