wtorek, 12 kwietnia 2016

rosół z kluskami

Rosół:) nie zagęszczona zupa z mięsa i warzyw.Kluski:) mączna potrawa z dodatkiem jajka i soli.
Takie zwykłe jedzenie, a jednak są to ulubione smaki dzieciństwa :)


Aga w domu, więc również musiała coś w kuchni zrobić:)


Jak widać pełne skupienie... i każdy ma swoje zadanie :) 


Rosół: do zimnej wody wrzucamy mięso, włoszczyznę, coś zielonego i gotujemy na małym ogniu. 


Ciasto na kluski: do przesianej mąki wbijamy jajka, dodajemy sól i wodę...
wyrabiamy ciasto, podsypujemy mąką i chwilę czekamy niech odpocznie.


No i wracamy do rosołu, który na skrzydełkach szybko się ugotował.


U nas Duża rodzina, więc ktoś nie lubi marchewki i pietruszki ale seler zje, mięso tak ale bez skórki...
 Żeby uniknąć walki z rosołem przy stole, należy cedzakiem wyłowić wszystko i już.


Skrzydełka i warzywa wrzucamy do ciasta naleśnikowego z przyprawami, na pewno po usmażeniu  będą atrakcyjne.


Ciasto dzielimy, wałkujemy, kroimy i przekładamy...


...tak przygotowane kroimy już do ugotowania... w osolonej wodzie...


po wypłynięciu gotujemy 3 min. odcedzamy i kolejna partia...


Kluski są tak dobre, że opłaca się zrobić dużo :) 


Wydaje się dużo, ale muszę napisać, że dzisiaj nie ma ani jednej kluski. 


Zostały jeszcze skrzydełka i warzywa...


...które smażymy, po minucie z każdej strony i gotowe ! 


Gisia też coś upichciła, ale nie zdradziła nazwy :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz