sobota, 9 kwietnia 2016

smaczne drożdżowe

Ciasto, które zawsze smakuje :) i nigdy się  nie nudzi ...


Ciasto drożdżowe klasyczne z jajkami,cukrem, masłem :)


Zrobiłem więcej ciasta, żeby wystarczyło dla domu i dla Babci :)


Podzieliłem na trzy części i upiekłem trzy różne drożdżówki.


Najmniejszy kawałek dostał do środka konfiturę śliwkową i zrobiłem przeplatankę.


Kolejne ciasto :)  podzieliłem i dodałem dżem z czarnego bzu, skleiłem.


Następnie zaplotłem gruby "koński" warkocz.


Ostatni kawałek okazał się taki duży, że nie wiedziałem jak go zmieścić do foremki :)


Wyjąłem więc większą okrągłą blaszkę, do pieczenia biszkoptów,
dodałem dżem z czarnego bzu, twarożek i cukier puder.


Gdy skleiłem ciasto, to musiałem wziąć jednak  foremkę do babki :) i dobrze, bo fajnie się upiekło.


Przygotowane ciasta włożyłem na 50 min do piekarnika i piekłem w 180 st. C 


Przez noc ciasta ostudziły się i nabrały tęgości.
Domowe ciasto polukrowałem, a dla Babci posypałem pudrem :)


Wszystkie ładnie wyrosły...  Polecam ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz