niedziela, 1 maja 2016

Ciasto

Weekend , niedziela, wszyscy w domu...więc ciasto musi być, chociaż drożdżówka.


Zapasy zimowe pod ręką, mąka jest, po drożdże ktoś wyskoczy do sklepu i już.


Na ciasto 1 kg mąki, 50g drożdży, 2 szkl. ciepłego mleka lub wody, łyżka cukru, szczypta soli.
Z mleka, rozkruszonych drożdży, cukru i 5 łyżek mąki robimy zaczyn...w 10 min wyrośnie.


Wyrośnięty zaczyn przelewamy do przesianej mąki ze szczyptą soli.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na minimum 30 minut do czasu  wyrośnięcia. 


Potem dzielimy na części i działamy ...
Dżem, powidła, marmolada.... wałek, foremka...


...piekarnik 180 st. C / 60 minut. No i mamy pyszne domowe ciasta :)))


Smacznego !

2 komentarze:

  1. This looks absolutely delicious! Thanx for the recipe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I'm glad you liked it ... homemade cake is always best :)

      Usuń