piątek, 8 lipca 2016

gołąbki z kaszą...

Jeżeli z kaszą, to "staropolskie" ? Jak zrobić gołąbki po staropolsku :) 
Zamiast ryżu używamy kaszę i do sosu nie dodajemy koncentratu pomidorowego :)


Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie i jak się gotuje to powoli odcinamy zmiękczone liście...


Na farsz potrzebujemy ugotowaną kaszę pomieszaną z surowym mielonym mięsem,
 podsmażoną cebulą i przyprawami...dodajemy również jajko, żeby farsz ładnie się kleił...


Jak już mamy liście i farsz, to zawijamy i odkładamy łączeniem do dołu...


Jeżeli zostanie nam farsz i trochę kapusty, to kroimy drobno kapustę łączymy z farszem...
robimy kulki :)otaczamy mąką i na rozgrzanej patelni smażymy gołąbkowe kotlety


Dużych liści od kapusty nie wyrzucamy, tylko wykładamy nimi dno garnka...
żeby nasze gołąbki podczas gotowania nie przywierały do dna :)


Przed włożeniem do gotującego się na małym ogniu bulionu możemy podsmażyć gołąbki na patelni:)
wówczas na pewno nie będą się rozwijały...


Dobrze przygotowane gołąbki układamy warstwami w garnku i tak pod przykryciem gotujemy 15-25 min,
 sprawdzając co tam się w środku dzieje...


Po takiej obróbce mamy przepyszne danie, które serwujemy od razu :) 


Oczywiście można przechowywać w lodówce i potem podgrzać, ale jest to mało prawdopodobne 
ponieważ są tak smaczne, że nic nie zostaje:) Smacznego ! 


2 komentarze:

  1. Super danie - uwielbiam gołąbki - kaszą nie robiłam, i pewnie zrobię jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Witam !!! z kaszą są może lepsze nawet :) takie "staropolskie" :) Dziękuję i zapraszam !

      Usuń