środa, 6 lipca 2016

kalarepa


Zwykła roślina o niezwykłym wyglądzie i bogatym smaku, a także o dużej wartości odżywczej   żródło :
  https://pl.wikipedia.org/wiki/Kalarepa 


Ogródek niby duży, ale tak w nim ciasno, że fioletowa kalarepa musiała już trafić na stół :)


Kalarepa to świetne warzywo, które możemy spożywać na różne sposoby:
 na surowo, gotowaną, marynowaną...


Po dodaniu soli, pieprzu, jogurtu lub śmietany jest super surówką do każdego obiadu :) 


Jeżeli chcemy jeść kalarepę zimą, to możemy ją zamrozić uprzednio blanszując lub  zamarynować na słodko kwaśno do słoików.


Po obraniu kroimy, gotujemy 5 min w osolonej wodzie i potem odcedzamy.
Przekładamy do słoików, zalewamy zalewą słodko kwaśną i pasteryzujemy 5-10 min 


Jak widać oprócz kalarepy coś jeszcze się dzieje na stole :)
 W butelkach mamy syrop z młodych pędów sosny, po 6 tyg. na parapecie dzisiaj trafi do spiżarni :)


Pojawiły się już cukinie i pomidory. Zielona kalarepa jeszcze dorasta :)


Pogoda sprzyja bardzo więc wkrótce na pewno będą kolejne posty ogródkowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz