piątek, 19 sierpnia 2016

Placki z cukinii

Bardzo smaczne, złociste i chrupiące placki z cukinii.


Umytą cukinię ucieramy na grubych oczkach...


Solimy, odstawiamy na 10 min i odsączamy...


Potem dodajemy jajka, pokrojoną w kostkę lub utartą cebulę, 
wyciśnięty czosnek i przyprawy.


Potem dodajemy mąkę ~ 1-2 łyżki na każdą utartą cukinię, ( zależy 
od wielkości cukinii i konsystencji masy, którą będziemy smażyć) 
 dobrze całość mieszamy i smażymy na złoto brązowo.


Ogień ustawiamy na 2/3 mocy żeby nie spalić placków.
Smażymy na b.gorącym tłuszczu po 2-3 min z każdej strony.


Usmażone podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.


Smacznego ! 

5 komentarzy:

  1. Robiłam przedwczoraj. Dodałam kilka ziemniaków startych na drobnej tarce oraz majeranek. Było pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Coś jest w tej cukinii :) Ja utarłem małe cukinie na placki, a duże poszły do faszerowania... Zapach, smak i wygląd lepszy od ziemniaczanych :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. CUKINIA :) :) :) polecam ...ziemniaczane są super, a z cukinii są de luxe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zcieram cukinię dodaję ziemniaka oraz marchewkę wszystko starte na grubych oczkach .Dodaję pieprz, sól jajko i dwie łyżki mąki placki rewelacyjne.Polecam

    OdpowiedzUsuń