niedziela, 6 listopada 2016

Domowy bigos

Polski prawdziwy, smaczny bigos, to potrawa znana w każdym domu,
ilu kucharzy tyle przepisów, najważniejsze jednak jest to, że zawsze smakuje.


Podstawą bigosu jest kiszona kapusta, można też dodać kapustę nie kiszoną.
Generalnie jest tak, że dodatków dajemy tyle ile daliśmy kapusty.


Oczywiście musimy dodać mięsa, kiełbasy, wędzonki...suszone grzyby...


Kapustę kroimy, szatkujemy, dodajemy wodę i gotujemy do miękkości... 


Kiełbasę i mięso kroimy...


grzyby namaczamy i też kroimy.


Gdy kapusta ugotuje się do miękkości, to dodajemy wędzonkę i grzyby.


Potem łączymy kapustę kiszona i słodką... smażymy mięso.


Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i usmażone mięso.


Dodajemy wędzone śliwki, ale jak nie mamy śliwek, dodajemy słoiczek konfitury śliwkowej
*** opcjonalnie jak nie mamy w/w to możemy dorzucić rodzynki. 


Przyprawiamy tylko zielem angielskim, pieprzem ziarnistym  i liściem laurowym.
Na samym końcu można doprawić majerankiem, kminkiem i  niektórzy dodają przecier.
Kilka razy odgrzewany bigos staje się bardziej smaczny.


 Smacznego !!! 


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Wiem :) Dziękuję ! ... kolejne zapasy się skończyły, coś jest w tym bigosie, że zawsze smakuje :)

      Usuń