poniedziałek, 19 grudnia 2016

domowy pasztet

Taki pasztet, to skarb domowy :) poezja smaku... 


Musi być na każde święta ponieważ wszyscy go uwielbiają :)


Mięso : 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg wołowiny jak na gulasz, 1 kg mięsa z drobiu, 
1 kg boczku lub podgardla, 1 kg wątroby 


Wszystko kroimy w kostkę, żeby potem zmieścić do maszynki... wkładamy do garnka...
zalewamy wodą i gotujemy 1,5 h... dodając 2 łyżki ziela i 10 liści laurowych, 2 łyżki soli.


Przyprawy wg gustu i smaku :) ale  muszą być na pewno podstawowe sól i pieprz.


Woda w garnku powinna lekko przykrywać mięso,
 które  się skurczy, tłuszcze się wytopią, trochę odparuje i będzie akurat :)


Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy wątrobę żeby się ładnie sparzyła...


Tak przygotowane mięso zostawiamy do wystygnięcia :)


Potem zabieramy się za mielenie, wszystko mielimy razem z liśćmi i zielem,
 2-3 suche bułki moczymy w rosole, który został z gotowania i też przepuszczamy przez maszynkę.


Drugi raz mielimy dodając czosnek, jałowiec....przyprawiamy po swojemu
 łyżką pieprzu, łyżką gałki, 3 łyżkami majeranku...próbujemy czy jest dobre :)
Dodajemy rosół z gotowania, sok z pomarańczy i 100 ml brandy ...


Potem dodajemy 5 jaj mieszamy i nakładamy do blaszek...


Pieczemy 1,5 h w 200 st. C ...


Następnie wyjmujemy, studzimy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin...
Najlepszy będzie po dwóch dniach :) 


Polecam ! Smacznego !

p.s.... można zamrozić pasztet przed pieczeniem i potem upiec, można też gotowy pasztet zamrozić.
Jeżeli macie jakieś pytania chętnie odpowiem :)  

2 komentarze:

  1. Robię podobnie, no no:-) ale z mięsem duszę sporo warzyw, marchew, pietruszka, seler i to też mielę i dodaję.Także paprykę chili dodaję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam !Z warzywami następne zrobię, ale w przyszłym roku :) Kiedyś zrobiłem pasztet z selera kilka razy i też był dobry :) Pozdrawiam !

      Usuń