środa, 22 lutego 2017

bułki "gyros"

Bułki często goszczą na naszym stole ale takich jeszcze nie było...


Gyros domowy możemy przygotować po domowemu...
po przygotowaniach schabu na wędlinę zostały ładne ścinki :) ...


Gdy mamy mięso, to przygotowujemy przyprawy lub korzystamy z gotowej...
ja zrobiłem zestaw przypraw do gyrosu, który mam w szczelnym pudełku do następnego użycia...


...1 czubata łyżka papryki, do tego dodałem po 1 łyżeczce: pieprzu, oregano, tymianku, bazylii,
czosnku i po pół łyżeczki: chili, cynamonu, mięty, rozmarynu. Moim zdaniem to dobra przyprawa.


Mięso po przyprawieniu wstawiamy do lodówki na minimum 3 h i potem smażymy na patelni.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe takie jak na bułki kliknij tutaj


Jak mięso się wystudzi, to dzielimy ciasto na porcje, wałkujemy i zawijamy do środka nasz gyros.


Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie rozmarynem i nacinamy...


Tak przygotowane bułki pieczemy w 200 st.C  przez 30 minut


Kiedy cały dom pachnie chlebem i gyrosem, to czas wyjmować :)


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz