środa, 22 lutego 2017

Bułki "gyros"

Bułki z mięsem i przyprawą domowej roboty, to dobra smaczna przekąska. 


--


"Gyros" domowy przygotowujemy po domowemu, po przygotowaniu schabów do suszenia, 
zostały mi ładne kawałki mięsa, które przyprawiłem domową przyprawą "gyros".


Skład przyprawy: czubata łyżka papryki, do tego po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, oregano,
tymianku, bazylii, czosnku i po pół łyżeczki: chili, cynamonu, mięty, rozmarynu.

***po przyprawieniu mięsa resztę wsypujemy do szczelnego pudełka i mamy na następny raz.


Mięso po przyprawieniu smażymy na patelni. Następnie przygotowujemy ciasto 
drożdżowe, takie jak na bułki, chleb czy pizzę...  kliknij w "pieczywo"

*** tzn. na 1 kg mąki dodajemy 50 g drożdży, łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szklanki ciepłej wody,
wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy do wyrośnięcia i potem dzielimy na części


Wystudzone po usmażeniu mięso, wykładamy na poporcjowane i rozwałkowane ciasto,
wówczas zawijamy całość jak krokiety i odkładamy łączeniem do dołu.


Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy ulubioną przyprawą i nacinamy.


Tak przygotowane bułki pieczemy w funkcji góra/dół /200 st.C/~20 min.


Kiedy już cały dom pachnie chlebem i gyrosem, to czas wyjmować. 


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz