czwartek, 23 lutego 2017

bułki na rano

Dobrze jest zacząć nowy dzień w pachnącym chlebem domu :)
Jak to zrobić ? Po prostu trzeba upiec chleb lub bułki.


Wieczorem przygotowujemy ciasto i na rano jak znalazł :)


Przesiewamy 1 kg mąki, gotujemy 2 ziemniaki, potrzebujemy jeszcze łyżkę soli,
pół kostki drożdży, łyżkę cukru, dwie szklanki ciepłej wody.


Zaczyn robimy z drożdży, cukru, czubatej łyżki mąki i szklanki ciepłej wody.
Do przesianej mąki dodajemy ziemniaki, sól i wyrośnięty zaczyn.


Wyrabiamy ciasto...i chowamy szczelnie zamknięte do lodówki.


Rano lepimy bułki, wykładamy na papier, smarujemy rozbitym jajkiem,
jeżeli ktoś lubi posypuje przyprawami, nacinamy i już :) ...


Tak przygotowane wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25-30 min / 200 st.C


Po upieczeniu wykładamy i chwilę studzimy :)


Nadchodzi już godzina 7 rano, dzieci schodzą do kuchni i robią sobie kanapki do szkoły,
ze świeżo upieczonych jeszcze ciepłych bułek :)


Smacznego !

p.s. pozostałe ciasto możemy trzymać w lodówce i po południu upiec np. pizzę :) lub chleb...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz