poniedziałek, 20 lutego 2017

bułki z oregano i papryką

Polecam wyrób domowego pieczywa, smakuje zupełnie inaczej niż odpiekane z marketu :)


Potrzebujemy 1 kg mąki, pół kostki drożdży, łyżeczkę cukru, dwie małe szklanki ciepłej wody,
łyżkę soli, dwa ugotowane ziemniaki, jajko do posmarowania i przyprawy.


Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, łyżkę mąki i dolewamy szklankę ciepłej wody...
mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.


Mąkę przesiewamy, wsypujemy sól i rozgniecione ziemniaki...gdy zaczyn już wyrósł wlewamy
do mąki razem z druga szklanką ciepłej wody i wyrabiamy ciasto.


Następnie robimy bułki, smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy przyprawą i nacinamy :)


Tak przygotowane pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 st. C
Pozostałe ciasto trzymamy w lodówce szczelnie zamknięte, żeby sobie upiec jutro...


Bułki są świetnie wypieczone, maja fajny wygląd a przede wszystkim bardzo dobry smak :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz