poniedziałek, 20 lutego 2017

Bułki z oregano i papryką

Polecam wyrób domowego pieczywa, smakuje zupełnie inaczej niż odpiekane z marketu.


Potrzebujemy 1 kg mąki,50 g drożdży, łyżkę cukru, dwie szklanki ~400 ml ciepłej wody,
łyżkę soli, dwa średnie ugotowane i rozgniecione ziemniaki, jajko do posmarowania i przyprawy.


Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, łyżkę mąki i dolewamy szklankę ciepłej wody.
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut.


Mąkę przesiewamy, wsypujemy sól i rozgniecione ziemniaki...
Wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki razem z druga szklanką  wody i wyrabiamy ciasto.


Następnie robimy bułki, wykładamy na blachę i przykrywamy do wyrośnięcia na 30-60 min.
potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy przyprawami i nacinamy.


Tak przygotowane pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 st. C góra/dół
Jeżeli nie chcemy upiec wszystkich bułek od razu, to zapakowane ciasto chowamy do
lodówki, trzymamy szczelnie zamknięte, żeby sobie upiec kolejne buły rano lub wieczorem


Bułki są świetnie wypieczone, maja fajny wygląd, a przede wszystkim bardzo dobry smak .
Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz