piątek, 10 lutego 2017

Schab 2 x 10 minut parzony

Doskonała domowa wędlina, to schab peklowany na sucho i potem sparzony. 


Skład: mięso-schab 1,4-1,6 kg,...przyprawy- na 1 kg mięsa: łyżka soli peklującej, łyżka soli kamiennej, dwie łyżki cukru, czosnek 5 ząbków., pieprz 1
 łyżeczka i papryka 1 czubata łyżka. *** sól peklującą możemy zastąpić solą kamienną niejodowaną, nie wybielaną, bez antyzbrylaczy jak do przetworów.
Polecam sól Kłodawa, czy też dobrą/sprawdzoną sól Himalajską lub Morską.


  Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym.


Wg uznania nadmiar mięsa wykrawamy, żeby pozostał nam schab właściwy, 
pozostałe mięso kroimy w kostkę i robimy np. gulasz kliknij tutaj 


Dla uformowania dobrego kształtu mięso możemy przewiązać sznurkiem.  


Potem schab nacieramy solą i cukrem, jak mięso się "spoci" wówczas
wcieramy  rozgnieciony czosnek i paprykę wymieszaną z pieprzem.


--


Przyprawiony schab wstawiamy na trzy doby do lodówki, co 12 h 
przekładamy na drugą stronę i wycieramy soki, które się wysączą.
*** naczynie tylko : szklane; gliniane lub ze stali nierdzewnej.


Po peklowaniu na sucho czas na dalszą obróbkę, w garnku gotujemy wodę i po
 zagotowaniu wkładamy zapeklowany kawałek, do wrzątku i na średnim ogniu
trzymamy do 10 min , od czasu zagotowania się ponownie wody - I parzenie


Potem zdejmujemy garnek, do wystudzenia-a schab zostawiamy w wodzie.


Studzimy całkowicie-minimum 6 godzin i ponownie gotujemy  na średnim ogniu,
do czasu 10 minut od zagotowania się wody i studzimy kolejne 6 godzin.


Schłodzony schab osuszamy na kiju conajmniej przez 1 godzinę
 lub możemy osuszyć go w piekarniku na kratce przy temp. 50 st.C,
 z włączonym termoobiegiem i uchyloną klapą przez około  30 minut.


Potem chowamy do lodówki, żeby mięso stężało, na 8-12 godzin.


--


--


Smacznego !

Jak chcesz zobaczyć podobne przepisy, są w zakładce wędliny i mięsa tutaj 

SKŁAD WĘDLINY FABRYCZNEJ : ..."Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego,
 białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331substancja zagęszczająca 
E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze  E 316, E 300, wzmacniacz smaku
 E 621regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..." 

14 komentarzy:

  1. czy można tak samo zrobić szynkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można na pewno :) Patrz żeby nie była ogromna, chodzi objętościowo :) Jak jest grubsza od tego schabu, to wydłuż sparzanie... do 15 min.

      Usuń
    2. jest taka sama jak schab i trochę wydłużę sparzanie
      Dzięki z odpowiedz wszystkiego dobrego Pozdrawiam Miło

      Usuń
    3. już właśnie zrobiłem szynie według tego przepisu i zobaczę co wyjdzie
      jest w ludowce Pozdrawiam

      Usuń
    4. Będzie dobrze :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Czy szynka nie jest sucha? Szukam przepisu na soczystą szynkę
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak chcesz coś bardzo soczystego, to proponuję inny przepis na "polędwicę łososiową" na tym blogu https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/domowa-poledwica-ososiowa.html albo na innym :)
      Soczysta szynka taka fest soczysta, to peklowanie w solance na mokro...5-10 dni, potem jeszcze ostrzykiwanie czymś tam, wędzenie, parzenie .... musisz szukać wśród braci wędzarniczej ...mają w necie swoją stronę. Jeszcze możesz zrobić w piekarniku....po dobrym przyprawieniu, przed wstawieniem do naczynia żaroodpornego trzeba szynkę podsmażyć z każdej strony przez chwilę na rozgrzanym mocno smalcu, wtedy pory się zamkną i pieczesz spokojnie w naczyniu.... itd.... Sposobów jest wiele, pytaj ja ci odpowiem jak będę wiedział ... pięką nieraz w tzw. rękawie.... Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzięki wielkie za odpowiedź. Nie mam możliwości wędzenia nie stety. Schab z piekarnika mi nie smakuje bo dla mnie jest zbyt suchy. Ale dziś zaopatrzylam się w składniki i jednak spróbuje tej szyneczki :) mam nadzieję że wyjdzie i będzie pyszna.
      Pozdrawiam i na pewno odezwę się za kilka dni z recenzją :)

      Usuń
  3. zrobiłam szynkę wg przepisu z tej strony-REWELACJA -polecam tę stronę każdemu

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobny, ale tym razem zrobię z Twojego przepisu. Wygląda smacznie ;-)
    Robię tak: http://adrianna-pracaipasja.blogspot.com/2017/08/schab-gotowany-wedlina-idealna.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) byłem widziałem :) śmiało korzystaj też z tego przepisu...chociaż tamtemu nic nie brakuje :) różne są drogi żeby dojechać do RZYMU :) Pozdrawiam !

      Usuń
  5. Robiłam ,polecam ,teraz już się marynuje nastepny

    OdpowiedzUsuń