wtorek, 14 lutego 2017

ser z wędzoną papryką

Domowy ser, który wygląda jak holenderski :)


Smakuje wszystkim :) małym i dużym :)


Potrzebujemy pół kg twarogu, 1 litr świeżego mleka (nie UHT), jajko, ćwierć kostki masła,
 łyżeczkę octu, pół łyżeczki sody, łyżkę wędzonej papryki, szczyptę soli.


Dodatkowo musimy przygotować garnki, durszlak, cedzak i mieszadło.


Mleko podgrzewamy (jak wodę do kąpieli, sprawdzamy palcem) i dodajemy twaróg, mieszamy 15 min
Masło rozpuszczamy w niskiej temperaturze w drugim naczyniu.


Gdy w mleku zacznie się tworzyć skrzep i oddzieli się serwatka odcedzamy twaróg.


Odcedzony twaróg wkładamy do roztopionego masła i intensywnie mieszamy do połączenia...


Jak masło z twarogiem się połączy, to zestawiamy garnek z pieca i dodajemy...


...jajko, przyprawy, ocet i sodę.


Z powrotem wstawiamy na palnik i mieszamy do czasu, aż ser zacznie się ciągnąć.


Potem przekładamy do pojemników...czekamy jak ostygnie...


...wkładamy do lodówki na noc :)


Rano mamy świeży, domowy, smaczny ser :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz