sobota, 4 lutego 2017

szynka i schab

Kolejny raz przedstawię domowy sposób na pyszne wędliny :) Wiem co jem :)


Przykładowy skład wędliny sklepowej daje do myślenia...
..."Mięso wieprzowe z szynki, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E450, 451, 452, 331
substancja zagęszczająca E407, maltodekstryna, przeciwutleniacze E316, E300, wzmacniacz smaku E621
regulatory kwasowości E326, E261, hemoglobina,
 przyprawy, aromat, substancja konserwująca E250, barwnik E120..." 


Świeże mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy...


Tak przygotowane możemy poddać dalszej obróbce...


Musimy przygotować 2 łyżki soli, 2 łyżki soli peklowej (jeżeli nie mamy, to dajemy sól kamienną),
 4 łyżki cukru, czosnek, pieprz, paprykę, ziele,liście, jałowiec... wg uznania


Liście, ziele i jałowiec mielimy lub rozkruszamy w moździerzu...


Mięso przed przyprawianiem nakłuwamy patykami od szaszłyków...


Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi schab i szynkę...przyprawione wstawiamy do lodówki
 na 12-24 godz. odwracamy 2 lub 3 razy i odlewamy wydzielinę...


Gdy mięso przestaje puszczać soki, to przekładamy je  do parzenia


W dużym garnku zagotowujemy wodę i wówczas wkładamy mięso żeby przez 10-15 min pogotować na małym ogniu,
 potem wyłączamy palnik i zostawiamy do wystygnięcia minimum 6 h


Po wystygnięciu gotujemy jeszcze raz (od zagotowania 10-15 min) i zostawiamy...
Potem wyjmujemy i osuszamy...


Można wstawić na kratkę w piekarniku, nastawić 50 st. C i termoobieg / 30 min


Po wysuszeniu pakujemy i chowamy do lodówki na noc :)
Potem mamy pyszną kruchą domowa wędlinę ...


Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz