czwartek, 9 lutego 2017

twarożek

Jak zrobić twarożek w domu  (-: ... 


Na poczatku musimy zrobić zsiadłe mleko :) 
Do świeżego mleka 3,2 % ... dodajemy kwaśną śmietanę z  bakteriami...


Mieszamy żeby połączyć produkty.
Włączamy mały/średni ogień i podgrzewamy 


Temperaturę sprawdzamy palcem, nie może parzyć +/- 50 st.C


Odstawiamy na dobę lub dwie w ciepłe miejsce.


Jak mleko się zsiądzie... przystępujemy do dalszej obróbki.


Długim nożem nacinamy powoli we wszystkich kierunkach.


Wstawiamy na piec i na średnim ogniu podgrzewamy.


Jak zacznie się wytrącać serwatka... powoli i delikatnie mieszamy.


Gdy pojawia się skrzep i grudki, to zbliża się czas kiedy musimy twaróg odcedzić :) 


Odcedzamy przez czystą szmatkę lub na drobnym sitku...


Odcedzony twarożek przekładamy do lodówki na noc ...
 w foremce lub tak jak u mnie w szmatce :) 


Na rano twaróg jest gotowy do podania :)


Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz