poniedziałek, 20 marca 2017

Bułki z makiem

Szybko, łatwo, pachnąco, smacznie i przyjemnie :)
 Tak można powiedzieć o domowym wypieku bułek :)


Najpierw robimy zaczyn: pół kostki drożdży, łyżka cukru, łyżka mąki, dwie szklanki wody...
przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min.


Do przygotowanego zaczynu przesiewamy ~1 kg mąki, dosypujemy łyżkę soli,
 dwie łyżki octu jabłkowego i dwie łyżki oleju...


Wyrabiamy ciasto, żeby odchodziło od rąk i od miski :)


Odstawiamy na minimum 1/2 h do wyrośnięcia i potem lepimy bułki.


Wykładamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy makiem :)


Potem rozgrzewamy piekarnik i nacinamy bułki....


Wstawiamy na 30 min. do piekarnika w temp. 200 st. C 


Tam bułki jeszcze podrosną i ładnie się upieką :)


Wyjmujemy i studzimy w koszyku, na kratce....


No i gotowe :) Smacznego !!!


4 komentarze:

  1. Zgadzam się z tym co napisałeś.
    A wypieki wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ! Miłego dnia życzę :) Pozdrawiam ! Pachnący chlebem dom :)

      Usuń
  2. ja ciągle nie mogę "utrafić" w przepis na bułki ale z małą ilością drożdży i takich które dzień po upieczeniu będą mięciutkie :((( jeszcze najbliższe ideałowi są te z ziemniakami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...tylko te z ziemniakiem gotowanym są pulchne, to prawda :) ...została jeszcze bułka z wczoraj i twarda nie jest, ale też nie jest puszysta...a dodałem octu jabłkowego i on chyba trzyma "świeżość"... Może bułki po upieczeniu i wystudzeniu trzeba sobie zamrozić ...ale moich domowych nie mroziłem...

      Usuń