poniedziałek, 6 marca 2017

chleb z zakwasem z ogórków

Domowe ogórki kiszone :) robiliśmy w połowie lipca a zajadamy teraz :)
zostaje bardzo dobry zakwas, który warto wykorzystać np. przy wyrobieniu chleba...


Polecam wypiekanie domowego pieczywa, na pewno się uda i będzie smakować :)


Na 1kg  mąki-może być mieszana np. 650 i 1850- potrzebujemy:
a) zaczyn- pół kostki drożdży, łyżkę cukru, pół szkl. ciepłej wody, łyżkę mąki
b) ciasto- 1kg  mąki, łyżka soli kamiennej, dwie łyżki tłuszczu, ~dwie szkl. soku z ogórków


Do wyrośniętego zaczynu... wsypujemy mąkę i sól...


...dodajemy tłuszcz, sok z ogórków(lub ciepłą wodę) i wyrabiamy na jednolitą masę.
Jeżeli jest za miękkie, to dosypujemy mąki, jeśli za twarde dolewamy ciut wody... zależy od mąki :)


Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut,
można do lodówki w folii na całą noc,następnego dnia będzie jeszcze lepsze :)


Po wyrośnięciu dzielimy na pół i zagniatamy chlebki do dwóch keksówek 30x11...


Możemy ponacinać, posmarować jajkiem i posypać ziołami lub zostawić bez cudowania :)
Gdy chleby w foremkach trochę podrosną, to włączamy piekarnik...


Pieczenie: przez pierwsze 10 minut w 220 st.C, drugie 10 minut 200st.C i 40 minut 180 st.C


Upieczone chleby wyjmujemy z formy i studzimy na kratce lub desce.
Jak jest dobrze upieczony, to przy postukaniu palcem w spód wydaje głuchy dźwięk... :)


Po minimum 1 godzinie możemy już kroić dobrym nożem :)
U nas w domu tak pachnie, że przybiegają ludzie do kuchni i muszą dostać po 5 minutach...


...tak było i tym razem :)
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz