piątek, 3 marca 2017

Mus jabłkowy

Super mus jabłkowy bez cukru... Samo zdrowie i zimą - trochę lata :) 


SKŁAD: jabłka i trochę wody - na początek podgrzewania... :) 


Umyte, wytarte, pozbawione gniazdek nasiennych i pokrojone na ćwiartki
jabłka -wkładamy do garnka, lekko podlewamy wodą... 1 szkl./10 litrowy garnek


Podgrzewamy na średnim ogniu, aż jabłka się rozpadną... pamiętając o mieszaniu...


Po 30-40 minutach gdy jabłka się rozgotują, traktujemy je blenderem i jest mus.
*** uwaga na  gorący mus, bo  może "strzelać" i trzeba mieć rękawice...


Po zmiksowaniu czekamy chwilę żeby w garnku się uspokoiło.... 
Przekładamy do wyparzonych słoików-gdzie chochlą nakładamy  mus...


Zakręcamy/pasteryzujemy w piekarniku 20-25 min/ 120 st. C z termo-obiegiem.
*** opcjonalnie można zapasteryzować tradycyjnie wg. swego uznania


Potem wyjmujemy, dokręcamy... i jeszcze ustawiamy zakrętką do dołu :) 


Tak przygotowane zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Opisujemy i do spiżarni lub w ciemne chłodne miejsce.
Korzystamy cały rok, bo to doskonały dodatek do ciast, naleśników...


Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Niektórzy nie doceniają jabłek, a przecież to owoc idealny – tani, łatwo dostępny i o niemal nieograniczonych możliwościach przetwórczych. W sezonie staram się zagospodarować je na dziesiątki różnych sposobów, robiąc dżemy, soki, desery, ciasta, a nawet cydr. A mus bez dodatku cukru to moja żelazna pozycja : ) Jest zdrowy, łatwy w przygotowaniu i można zużyć go do wielu potraw. PS: widok lśniących jabłuszek uświadomił mi, jak bardzo tęsknię do sezonowych owoców : ) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Dziękuję za wizytę i sympatyczny komentarz :) Te jabłka spadły na nas z nieba :) w 2016 r. nie zrobiłem za dużo zapasów i teraz powoli zaczęło już brakować :)...teraz mam w sam raz :) dużo tego wyszło i tak jak piszesz, jest to baza do wszelakich pysznych wytworów fantazji kuchennych :) Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Polecam mus jako bazę do sosów pieczeniowych. W ten sposób zagęszczam moje sosy, zamiast mąki.

      Usuń
  2. Witam. MUs z jabłek rewelacyjny. W tym roku drzewo ugina się od pysznych owoców. Dziękuję za przepis :) A ma pan może jakiś sprawdzony przepis na buraczki tarte do słoików ?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) polecam :) ...buraczki ostatnio coś zchrzaniłem :( (rutyna nieraz gubi) więc dopiero jak znowu zrobię podam przepis :) niby wszystko normalnie ale jakaś lekka goryczka wyszła.... Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Większość przepisów mówi o obieraniu jabłek ze skórki. Tu widzę ze skórkami. Super! Tak zrobię. Podkarmię własne lenistwo i potrzeby składników mineralnych.

    OdpowiedzUsuń