sobota, 11 marca 2017

Papryka z piekarnika, faszerowana kaszą i mięsem.

Pyszne i efektowne domowe danie.Najlepszą paprykę zjemy we wrześniu, jednak polecam żeby robić częściej :)


Paprykę można kupić przez cały rok i tak też zrobiłem :)


Skład: papryka 6 szt., pieczarki 6 szt., cebula, czosnek 4-5 ząbków, 
mięso 500 g, kasza 300 g, sól, pieprz, papryka, coś zielonego :)


Kaszę gotujemy, cebulę czosnek, pieczarki podsmażamy, mięso smażymy,
... i dodajemy pieczarki z cebulą, czosnkiem,  dokładamy ugotowaną kaszę i chwilę smażymy,
 doprawiamy przyprawami, potem wykładamy do miski i farsz mamy gotowy :) 







Paprykę oczyszczamy z nasion, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, żeby zmiękła, 
potem odsączamy wyparzoną paprykę, wkładamy do naczynia i napełniamy farszem :)




Gdy papryka się wyparza robimy sos tj. na 1 litr bulionu warzywnego dodajemy koncentrat pomidorowy,
 ... przyprawiamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.




Jak papryki mamy w naczyniu dodajemy sos i wstawiamy na 220st.C / 30min. do piekarnika.
Potem serwujemy na gorąco :)


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz