sobota, 4 marca 2017

schab pieczony, na kanapki...

Polecam prosty przepis na domową wędlinę, kto ma piekarnik ;-) może to sobie upiec...


Wszystko robimy od razu bez czekania i cudowania :)


Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy, potem przyprawiamy:
solą, czosnkiem, pieprzem i papryką...


Po przyprawieniu, rozgrzewamy patelnię i krótko smażymy z każdej strony...


...rozgrzewamy piekarnik na 200 st. C  ...


...obsmażone mięso przekładamy do naczynia i pieczemy 90 minut /1,5 kg schabu...


...przed końcem pieczenia możemy zdjąć pokrywkę, żeby przypiec z wierzchu :)


...następnie wyjmujemy upieczony schab i studzimy...
Jak ostygnie chowamy do lodówki :) dobrze schłodzony kroimy na kanapki :)


Smacznego !

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Witam! ... :) to najszybsza wędlina domowa :) Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Dziękuję :) ... Pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Zrobiłam schab, wg. Pana przepisu teraz na Święta i wszyscy w domu się o niego niemal pobili....☺ skorzystam z Pana paru pomysłów w przyszłości, nie tylko na wyroby mięsne, gdyż od paru lat jestem fanem powrotu do babcinych - czyli zdrowszych jednak przepisów.....pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Dziękuję!
      Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i polecam również inne tzw. babcine przepisy ;-)
      Sklepowe maja niestety długi skład...proszę poczytać..."Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331,
      substancja zagęszczająca E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze E 316, E 300, wzmacniacz smaku E 621,
      regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..." Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Witam, pięknie wygląda ten schabik i nabrałam ochoty go zrobić. Mam pytanie : czy schab obsmażamy na patelni na jakim tłuszczu czy na suchej patelni i drugie czy schab w piekarniku podlewamy wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażymy na smalcu i do naczynia dodajemy też smalec/ nie podlewamy bo jest obsmażony i niechętnie oddaje soki poza tym tylko na końcu ściągamy pokrywkę więc nie przeszkadzamy niech się upiecze. :) Ciesze się, że się podoba :)
      P.S. Olej powyżej 80 st.C staje się trucizną i generalnie dziennie potrzebujemy małą łyżeczkę dobrego oleju na zimno np. w sałatce itp. z margarynami jest jeszcze gorzej... nawet sól jest napompowana chemią tzn. antyzbrylacze-jodowanie, jakieś azotany i inne operacje...ja używam soli kamiennej z Kłodawy niejodowanej tzw. do przetworów :) dużo tego typu numerów przeforsowano dla zdobycia kasy bez względu na zdrowie ludzi...ech rozpisałem się .........Pozdrawiam i powodzenia :) jak nie masz smalcu użyj oleju, ale powoli odstawiaj :) ...

      Usuń