niedziela, 5 marca 2017

świeżonka

Różne są przepisy i nazwy dla świeżej smażonej wieprzowiny...
u nas jest to świeżonka :) i przepis jest bardzo prosty...


Świeże ( nie mrożone) mięso wieprzowe, usmażone na patelni i potem podduszone razem z cebulą...


Kupiłem szynkę... ale w opakowaniu i po otwarciu okazało się, że nie wygląda tak jak chciałem...
powycinałem te kawałki, które nie nadawały się do pieczeni i tak uzyskałem mięso na świeżonkę :)


Mięso smażymy krótko na mocno rozgrzanym smalcu...


...po usmażeniu mięsa, zmniejszamy moc grzania i dodajemy cebulę...


...dusimy pod przykryciem...do miękkości mięsa i cebuli :)


...wykładamy na talerz i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką...


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. :) no właśnie :) to jest tak jak przygotowanie herbaty ekspresowej :) Ciach i już :)...dziwię się, że tak wiele osób pędzi do makdonaldsów i kebabsów gdy mogą w 10 minut zrobić coś pysznego :) Pozdrawiam !

      Usuń