niedziela, 5 marca 2017

Szynka pieczona

Kawałek pieczonej wieprzowiny, to minimum pracy i maksimum smaku


--


Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i przyprawiamy porządnie solą,
czosnkiem, pieprzem i papryką, opcjonalnie na ostro chili... 


...potem chowamy do lodówki na noc lub nie- ja piekłem od razu...


Przed włożeniem do piekarnika możemy ponacinać z góry żeby lepiej się upiekło ...


...dla zatrzymania soków podsmażamy chwilę na patelni z każdej strony...


Obsmażoną na smalcu szynkę przekładamy do naczynia...podlewamy
 tłuszczem z patelni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.


1,5 kg szynkę pieczemy w 200 st. C przez godzinę przykrytą i potem pół godziny bez pokrywki...


Upieczone mięso musi trochę ostygnąć... zanim pokroimy je na porcje.


Pokrojone kawałki serwujemy na gorąco z czym kto lubi ...ryż, ziemniaki, pieczywo...


Smacznego !


4 komentarze:

  1. Uwielbiam taką chrupiącą skórkę na wierzchu obiadowego mięska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj! Ja też :) ....muszę kupić mięso ze skórą i takie też ponacinać... na pewno będzie smaczne :) ... Ech czasu brakuje :) a jest tyle do wypróbowania. Pozdrawiam !

      Usuń
  2. ten sos.. mozna troszkę zagęścić .. dodać utłuczone suszone grzybki i dopiero miodzio ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! ...a widzisz :) grzybki stoją na szafce :) ale są zazwyczaj do bigosu :) może następnym razem dodam tylko że ciągle robię coś innego :)...dzięki za wizytę. Pozdrawiam !!!

      Usuń