środa, 19 kwietnia 2017

Kiełbasa pieprzowa, surowa, podsuszana.

Domowa kiełbasa pieprzowa dla smakoszy, którzy lubią swojskie wyroby.


Składniki:
 2 kg karkówki,1 kg wołowiny, 1 kg podgardla, 3 łyżki soli kamiennej, 1 łyżka pieprzu mielonego,
 3 łyżki majeranku, łyżkę cukru, 10 z. czosnku, 2 łyżki papryki, 2 łyżki pieprzu ziarnistego, 1/2 l wody, jelita.


Mięso i czosnek mielimy na grubym sitku, tłuste kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i wyrabiamy
 na jednolitą masę
 //pieprz ziarnisty rozgniatamy tłuczkiem//


Tak przygotowane mięso chowamy pod przykryciem do lodówki, na kilka godzin.


Następnie  wyjmujemy z lodówki i wyrabiamy masę jeszcze raz ręcznie, z dodatkiem wody.
Napełniamy jelita i już kiełbasa gotowa, tylko musimy poddać ją dalszej obróbce. 


Możemy kiełbasę zrobić jako parzoną, wówczas gotujemy wodę w garnku i wkładamy kiełbasę. 
Zostawiamy do całkowitego wystudzenia min. 6-7 godzin.


Jeżeli chcemy możemy upiec nasze kiełbaski w piekarniku, 140 st.C/ 60 min.


Ja polecam kiełbasę podsuszaną, jest najlepsza, w tym celu po napełnieniu wieszamy zawiązane kiełbasy,
 w suchym przewiewnym miejscu i po 4-5 dniach możemy już zajadać.


Polecam! Smacznego!
P.S. załączam zdjęcie kolejnych wędlin podsuszanych z dnia 22.05.17 wkrótce nowe posty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz