wtorek, 25 kwietnia 2017

Kotlety mielone czosnkowe z młodą kapustą.

Doskonałe w smaku kotleciki mielone, to dobra propozycja na obiad lub do kolacji.
Po usmażeniu wyglądają jak klasyczne mielone, jednak w smaku są zupełnie inne.


Potrzebujemy: 1/2 kg mięsa mielonego, główkę młodej kapusty, 2 jajka,
 6 ząbków czosnku, trochę bułki tartej, pęczek koperku, sól i pieprz.


Kapustę ucieramy na grubych oczkach i wkładamy do miski razem z mięsem,
 potem dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. 


Liście kapusty, które odpadły podczas ucierania kroimy na drobno,
żeby potem dorzucić do  bulionu, który zrobimy z kostek rosołowych.


Formujemy kotlety, otaczamy mąką i rozgrzewamy tłuszcz na patelni.


W garnku gotujemy bulion z kapustą i potem miksujemy blenderem, żeby uzyskać zielony "sos"


Kotlety smażymy z obu stron i gorące podajemy w kapuścianym zielonym bulionie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz