poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Ostry schab z piekarnika

Doskonały schab, który może być na święta, ale też na każdy smaczny dzień.


Pomysł przypadkowy...po peklowaniu  solą i cukrem na wędliny suszone, 
jeden z  kawałków mięsa  trafił po prostu do piekarnika wg. życzenia...


Kawałek schabu przesypujemy solą i cukrem, wkładamy do lodówki na
 24h... (zależy od mięsa-jak długo puszcza soki)  potem co 6 h odlewamy 
wysączoną wodę i wycieramy naczynie papierem kuchennym do sucha. 
Na ~1 kg mięsa dajemy 2 płaskie łyżki soli kamiennej i 2 płaskie łyżki cukru.


Potem  przyprawiamy obficie prasowanym czosnkiem, ostrą papryką,
utłuczonym pieprzem i  jałowcem, ... dokładnie wcieramy przyprawy...


--


Przyprawione odstawiamy do lodówki na 4-12 h , tutaj czas zależy od nas,
 po prostu trzymamy do momentu -kiedy chcemy go upiec tj. max 12 h


Pieczemy z dodatkiem 3-4 łyżek tłuszczu 90 min. /200 st. C,
 a ostatnie 15 min. bez pokrywki dla przypieczenia z wierzchu.


Schab wówczas ładnie się dopiecze i nabierze dobrego koloru..
Po upieczeniu studzimy i chowamy do lodówki... żeby stężał. 


Podobny/inny przepis na wędlinę jest tutaj 
--->  schab-pieczony-na-kanapki


 Smacznego !!! 

4 komentarze:

  1. Muszę koniecznie wypróbować 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, domowa wędlina:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowa, to domowa :) ...a w piekarniku, garnku czy na kiju ...zawsze smakuje :) Proszę zajrzeć do innych wpisów w zakładce mięso.... Pozdrawiam !

      Usuń