poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Ostry schab z piekarnika.

Doskonały schab, który może być na święta, ale też na każdy smaczny dzień :)


Pomysł wyszedł przypadkowo...po peklowaniu  solą i cukrem na wędliny suszone.
Jeden z kawałków trafił do piekarnika :)


Ładny kawałek schabu przesypujemy solą i cukrem, wkładamy do lodówki na 24-36h,
co 12h odlewamy soki i wycieramy naczynie... na 1kg mięsa dajemy 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru


Potem schab przyprawiamy obficie czosnkiem, ostrą papryką, pieprzem, jałowcem...liściem...


...staramy się dokładnie wetrzeć przyprawy...


...następnie żeby poprawić kształt, przewiązujemy sznurkiem...


Odstawiamy lub nie do lodówki, zależy kiedy chcemy go upiec...tym razem wstawiłem.


Potem pieczemy z dodatkiem tłuszczu 90 min. /200 st. C ...ostatnie 15min. bez pokrywki.


...schab ładnie się dopiecze i nabierze dobrego koloru...


Po upieczeniu studzimy i chowamy do lodówki...


Jak widać wyszedł super schabik do chleba i nie tylko :)


Podobny przepis znajdziecie tutaj  schab-pieczony-na-kanapki


Polecam Smacznego !!! 

4 komentarze:

  1. Muszę koniecznie wypróbować 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, domowa wędlina:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowa, to domowa :) ...a w piekarniku, garnku czy na kiju ...zawsze smakuje :) Proszę zajrzeć do innych wpisów w zakładce mięso.... Pozdrawiam !

      Usuń