środa, 26 kwietnia 2017

Pyszne cebulaki bez sera.

Domowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko.


Ciasto: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, 1/2 kostki drożdży, łyżeczka cukru,
 łyżka soli, dwa ugotowane i rozgniecione  ziemniaki, 3 łyżki oleju.


Farsz: 5 dużych cebul, trochę cukru, trochę soli, smalec do smażenia.


Najpierw z drożdży, cukru, wody i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn, który jak podrośnie 
dodajemy do posolonej mąki, gdzie wcześniej wrzuciliśmy ziemniaki i wyrabiamy ciasto.


Cebulę musimy zeszklić na patelni z odrobiną soli i cukru.


Ciasto przesypujemy mąką, wałkujemy na 1,5 cm i szklanką wycinamy bułki.
Dnem mniejszej szklanki wyciskamy dołek na farsz.


Smarujemy bułki rozbitym jajkiem.
Nakładamy wystudzony farsz.


Posypujemy makiem, ziołami, ... i wrzucamy do piekarnika.


Pieczemy w 200 st.C / 25 min.


Smacznego !

2 komentarze:

  1. DO barszczu czerwonego jak znalazł./czysty barszcz czerwony/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Oczywiście :) ...pasują wszędzie :) do barszczu, do szkoły, w podróż, na piknik, do herbaty :) Szybko znikają :) Pozdrawiam!

      Usuń