sobota, 8 kwietnia 2017

Pyszny chleb foremkowy.

Domowy chleb foremkowy z makiem.


Chleb z mąki pszennej typu: 450, 500, 650, 750 do wyboru z ugotowanymi  wcześniej 
ziemniakami, jest pulchny, świeży. Pachnie cały dom :)   


Dwa chleby upieczemy z 1 kg mąki, dodatkowo... 3 ziemniaki, 40-50 g drożdży, łyżkę cukru,
 łyżkę soli, ~2szkl. ciepłej wody, garstkę maku do posypania, ciut mleka do posmarowania....
Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, cukru, wody, 3 łyżek mąki...na 5-10 min.
Mąkę przesiewamy i wsypujemy sól, jak również rozgniecione ziemniaki, potem dodajemy 
wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia...
*** gdy ciasto jest za miękkie dodajemy kilka łyżek mąki, jak za twarde-to kilka łyżek wody...
** można oczywiście użyć suchych drożdży wg zaleceń na opakowaniu, tutaj 2 x 8g (dwie torebki)
wówczas nie robimy zaczynu, tylko wszystko razem wsypujemy/wlewamy i wyrabiamy ciasto.


Jak ciasto powiększyło się dwa razy, to zagniatamy chlebki i wkładamy do przygotowanych foremek 30x11
 wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką....smarujemy chleb mlekiem i posypujemy makiem...


Tak przygotowane odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia :)


Pieczemy w 225 st.C/ 10min., 200 st.C / 10 min., 180st.C/40 min. 
Żeby było wilgotno...wstawiamy miskę z wodą lub po włożeniu spryskujemy blachę. 


Po upieczeniu studzimy minimum 1 h i potem kroimy b.ostrym nożem.

Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. Witam serdecznie 😊 Chlebek jest świetny , pyszny i mięciutki ,przepis jest nieoceniony gdy kończy się ten ze sklepu 😊 wtedy wieczorem piekę ten z ziemniakami i rano dzieciaki maja świeżutki chleb na kanapki do szkoły 😊 dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Bardzo dziękuję za ten miły wpis :)) Cieszę się ogromnie, że przepis służy i smakuje :) Pozdrawiam :)
      p.s. chlebek można upiec na różne sposoby, jak poszukasz u mnie to znajdziesz :) z tego samego ciasta możesz upiec bułki...tylko wtedy krócej pieczesz 25-30 min. zależy od piekarnika...polecam :)

      Usuń
  2. Napewno wypróbuję 😊 dziękuję i pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam i ja i zaskoczyłam wszystkich - rodzina i obecni goście zjedli "na raz" - a mnie ostała się pyszna kromka. Jutro upiekę chyba tylko dla siebie, ale czy się uda Go przemycic?! dziękuję za przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń