piątek, 14 kwietnia 2017

Śledź w śmietanie

 Przygotowane w domu śledzie, to bardzo smaczna propozycja na obiad i nie tylko.


Płaty śledziowe dobrze płuczemy kilka razy w zimnej wodzie.
Przygotowujemy zalewę octową, studzimy ją i wkładamy  śledzie.


Zalewa: 2 litry wody, 1 szkl. octu,  1 szkl. cukru, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela, cebula.
Wszystko zagotowujemy i wystudzonym zalewamy śledzie na 12 h, wstawiamy do lodówki.


Potem wyławiamy płaty z zalewy, odcedzamy i pozbywamy się przyklejonych przypraw.


Potrzebujemy jeszcze kwaśną śmietanę 12 %, cebulę pokrojoną w kostkę,
szczyptę  soli i pieprzu, wszystko łączymy razem w misce i mamy już dodatek do śledzi.


Śledzie zawijamy i spinamy wykałaczkami, trochę jeszcze osuszamy na papierze.
Następnie układamy na półmisku i serwujemy do ziemniaków lub pieczywa.


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Idealne na dzisiejszy dzień, choć nie tylko. Tak zawinięte prezentują się fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Dziękuję Ewa ! Wesołych Świąt !

      Usuń