piątek, 14 kwietnia 2017

Śledzie na obiad.

Dzisiaj Wielki Piątek! Domowe śledzie, to dobra propozycja na obiad.


Płaty śledziowe dobrze płuczemy kilka razy w zimnej wodzie.
Przygotowujemy zalewę octową, studzimy ja i wkładamy  śledzie.


Zalewa: 2 litry wody, 1 szkl. octu,  1 szkl. cukru, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela, cebula.
Wszystko należy zagotować razem i wystudzonym zalewamy śledzie na minimum 5h.


Potem śledziki odcedzamy.


Potrzebujemy jeszcze śmietanę, cebulę, sól i pieprz, które łączymy w misce ze sobą.


Śledzie zawijamy i spinamy wykałaczkami, trochę jeszcze osuszamy na papierze.
Następnie układamy na półmisku i serwujemy np. z ziemniakami w mundurkach lub z chlebem.


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Idealne na dzisiejszy dzień, choć nie tylko. Tak zawinięte prezentują się fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Dziękuję Ewa ! Wesołych Świąt !

      Usuń