środa, 10 maja 2017

Łazanki

Przepyszne danie polskiej kuchni, które podaje się na kilka sposobów.


Skład: makaron 500g, kapusta 1kg, kiełbasa 1/2kg, 1 cebula, sól i pieprz.,smalec 


Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę również i razem przesmażamy na patelni.


Kapustę odciskamy z kwasu i grubo kroimy, podduszamy w garnku z wodą.


Kiedy kapusta już zmięknie, a woda prawie odparuje, dodajemy kiełbasę z cebulą.
Jeżeli jest konieczne doprawiamy, należy posmakować żeby nie przesadzić.  :) 


Wszystko dokładnie mieszamy i następnie dodajemy  do ugotowanego makaronu.


Podajemy na gorąco., a jeżeli zostanie porcja, co rzadko się zdarza możemy odgrzać na patelni. Odsmażane łazanki smakują lepiej niż świeżo zrobione. 


Polecam ! 


Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. kolejne super danie! Moja córka bardzo lubi będzie trzeba zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki makaron najlepiej pasuje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...generalnie wszystkie makarony świetnie smakują z kapustą, ale w sprzedaży jest makaron "łazanki" ...małe kwadraty 2cm x 2cm :) ... ale Mogą być też świderki itp. :)

      Usuń
  3. My też uwielbiamy takie danie. Ja często robię z kabanosami ��
    Pozdrawiam��

    OdpowiedzUsuń
  4. Super fajnie opisane przepisy, na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co robisz, że kapusta jest luźna, nie posklejana. Pięknie się prezentuje.Moje łazanki są rzekomo smaczne, ale tak ładnie nie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię z białej kapusty z dużą ilością pieprzu. To u nas ulubione danie wigilijne . Pycha.

    OdpowiedzUsuń