czwartek, 4 maja 2017

Bułki czosnkowe.

Smaczne chrupiące bułki czosnkowe, które są dobre na śniadanie, na kolację i do grilla.


Skład: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 szkl. wody, 1/3 szkl. oleju, 1 ziemniak,
 20g suszonego czosnku -opakowanie lub 4 ząbki wyciśniętego przez praskę, pieprz, papryka.  


Zaczyn: woda, drożdże, cukier, 3 łyżki mąki dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut,
 żeby ładnie urosło. Jak widać dałem mąkę  pełnoziarnistą ale można dać zwykłą. 


Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól, czosnek, trochę pieprzu i papryki, olej, 
zmiksowanego dużego ugotowanego ziemniaka i dolewamy wyrośnięty zaczyn.


Całość dobrze mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeżeli dodaliśmy ciepłego ziemniaka,
 to nie czekamy na wyrastanie tylko od razu lepimy bułki.


Kształty mogą być dowolne, ważne żeby były wyrobione na gładko.
Potem smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami, ziołami i nacinamy.


Następnie pieczemy w 200 st.C / 25-30,  grzanie góra/dół .


Po upieczeniu chwilę studzimy na kratce lub na desce.


No i gotowe! Mamy ciepłe, domowe bułki.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz