niedziela, 7 maja 2017

Chleb marchewkowy.

Doskonały domowy chlebek z marchewką, słonecznikiem, żurawiną, płatkami owsianymi.


To taki chlebek rozmaitości gdzie główną rolę odgrywa utarta marchew.
Przepis na 1 chleb  25x11 i 10 bułek.


Kilogram mąki, paczka proszku, dwie marchewki, łyżka soli, dwie szklanki wody.
Opcjonalnie można dodać po garści słonecznika, żurawiny, płatków owsianych.


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dosypujemy sól i dodajemy pozostałe składniki.
Mieszamy dokładnie na sucho, potem dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto.


Po wyrobieniu formujemy bułki i chleb, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami.


Potem nacinamy ostrym nożem i pieczemy.


Bułki pieczemy 25-30 min./ 200 st.C, a chleb 50-60 min./200 st.C 
Po wyjęciu studzimy na kratce minimum 30 min. 


Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Pomysł taki znikąd :) zobaczyłem marchewki w lodówce :) a szukałem drożdży na bułki.... // ale smakuje fajnie :) Polecam... ! Pozdrawiam ! Dziękuję za wizytę i komentarz !

      Usuń