piątek, 26 maja 2017

Chleb paprykowo-pieprzowy

Pyszny chleb domowy z papryką i pieprzem.


Maka 1 kg, sól 1 łyżka, papryka 4 łyżki, pieprz 1 płaska łyżka, drożdże 50g- pół kostki,
 cukier 1 łyżeczka, woda ciepła 2 szklanki-pół litra, ugotowane 2 ziemniaki.


Zaczyn: woda, cukier, drożdże,4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.
Ciasto; mąkę przesiewamy i dodajemy sól, paprykę i pieprz, rozgniecione ziemniaki.


Do suchych produktów dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia na min. pół godziny, ja zostawiłem na noc w lodówce.


W lodówce też będzie rosło i rano szybciutko można upiec.


Z podanej ilości składników wyjdą 2 chleby w foremkach 30x11 
Blaszki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.


Zagniatamy chlebki, wkładamy do form i przykrywamy na min. pół godziny żeby podrosły.


Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy makiem, czarnuszką lub nie :) 
Nacinamy lekko ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika.


Pieczemy na funkcji góra/dół 200 st. C / 50-60 min. 


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz