sobota, 13 maja 2017

"Cygańskie" gołąbki.

Jak macie ochotę na gołąbki, to raz warto spróbować właśnie takich.


Potrzebujemy 1/2 kapusty 1 kg, 1/2 kg mielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu.
 Sól, pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy.


Kapustę ucieramy na tarce.


Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki.


Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla stężenia. 


 Potem wyjmujemy i sprawdzamy czy można ulepić kotlety, jeżeli nie to dosypujemy trochę bułki.


Uformowane kotlety/gołąbki  otaczamy mąką i smażymy.


Usmażone odkładamy na papierze kuchennym dla odsączenia z tłuszczu.


W takiej postaci już możemy serwować.


Jeżeli chcemy podać z sosem, to do garnka wkładamy umyte liście kapusty,
 które odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe.


Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy i już.


Podajemy same, z chlebem, z makaronem, z ziemniakami jak kto lubi. Polecam! 


Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. robię bez ryzu i z kapustą pekińską, ale Twoje tez musze spróbować bo bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! ...akurat był ryż :) robiłem z kaszą gryczaną, z pęczakiem...gdzieś tutaj wrzucałem przepis na mielone z młodą kapustą ... fajny smakowity temat :) mam jakiś renesans na różności z kapustą :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Jeszcze takich nie roilam ale wygladaja apetycznie napewno wyprubuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Czasami można zrobić inaczej :) np.jak się ma małą kapustę i małe liście na niej :) to wtedy tak po "cygańsku" :) :) :) i gołąbki są :) Pozdrawiam!Zapraszam!!!

      Usuń
  3. Na pewno są inne niż tradycyjne, ale chętnie bym spałaszowała i to nie jednego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam !!! ...:) to się szybciutko robi :), do dzieła :) .... Dziękuję! Pozdrawiam!

      Usuń
  4. ciekawy przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ...na pewno trzeba spróbować :) ja miałem za małą kapustę na zawijanie i ... Pozdrawiam :)

      Usuń