poniedziałek, 22 maja 2017

Domowy makaron bez jajek.

Bardzo prosty przepis na domowy makaron, wersja podstawowa.


Ciasto robimy z 1 kg mąki, 1 czubatej łyżki soli, 2 szklanek ciepłej wody i 1/3 szklanki oleju.
Wszystko dokładnie mieszamy w misce i wyrabiamy ciasto.


Odstawiamy pod przykryciem na 15-30 min., potem dzielimy na części i wałkujemy
 na posypanym stole na grubość 2 mm mocno przesypując mąką.


Następnie kroimy na pół i składamy.


Potem jeszcze raz i znowu składamy.


Kroimy na pasy 5-10 cm i na desce kroimy cienko nasz makaron.


Gotujemy partiami  w osolonej wodzie 2-3 min. od czasu wypłynięcia.


--


Odcedzamy i hartujemy chwilę w zimnej wodzie.


Makaron gotowy.


Smacznego !!! 

4 komentarze: