poniedziałek, 15 maja 2017

Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą.

Prosty i smaczny obiad z ugotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej.


Skład: ziemniaki 1 kg, kapusta 1/2 kg, smalec 1/2 kostki, mąka kilka łyżek, cebula, jajko, przyprawy.


Ziemniaki mielimy/rozgniatamy lub miksujemy.


Kapustę odciskamy z soku i kroimy razem z obraną cebulą.


Potem na patelni dusimy kapustę z cebulą około 10-15 min. podlewając wodą.


Do ziemniaków dodajemy 3 łyżki mąki, jajko, łyżeczkę płaską pieprzu, łyżkę majeranku, trochę soli.
Wszystko dokładnie mieszamy do czasu połączenia się produktów. 


Kapustę studzimy i dodajemy do ziemniaków.


Następnie robimy małe kotlety i smażymy. Można  otoczyć lekko mąką przed smażeniem.


Chwilę podsmażamy żeby nabrały koloru i już, serwujemy na gorąco.


Smacznego!!! 

4 komentarze:

  1. Są pyszne jak sama kapusta ja niedawno robiłam z kapustą włoską polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam... :) jak będzie okazja to spróbuję :) Pozdrawiam :)

      Usuń