poniedziałek, 19 czerwca 2017

Surówka na imprezę

Propozycja na kolorową i smaczną surówkę, która może być podana do każdego posiłku.


Potrzebujemy główkę kapusty, kolorowe papryki, por, marchewki, cebulę i przyprawy.
Do ozdoby opcjonalnie można dodać pomidorki, szczypiorek lub koperek.


Kapustę ucieramy na grubych oczkach i przekładamy do misek.


Pozostałe warzywa ucieramy, kroimy, siekamy i warstwami przekładamy na kapustę.


Jak już warzywa są w miskach,  to wstawiamy wszystko do schłodzenia.


Następnie z: 1/2 szklanki oleju, 1/3 szklanki octu, łyżeczki soli, łyżeczki pieprzu,2 łyżeczek cukru...
przygotowujemy przyprawy do surówki.


Po wymieszaniu przelewamy do "dzbanuszka" i serwujemy razem ze schłodzoną surówką.
Każdy wg uznania przyprawia sobie lub nie po nałożeniu.


Smacznego ! 

2 komentarze:

  1. To ja na imprezę z takimi surówkami wpraszam się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... ;-) na samych surówkach się nie kończy ;-) ... są i hulanki i swawole ;-) Pozdrawiam !

      Usuń