wtorek, 11 lipca 2017

Chleba naszego...

Polecam wszystkim domowy wypiek chleba, propozycja dla każdego, kto ma ochotę i piekarnik.
Po przepisy na różne chleby i bułki zapraszam do zakładki pieczywo kliknij tutaj ;-) 


Ciasto: 1 kg mąki typ od 450 do 2000...  mieszanej pszennej, żytniej, owsianej.... 50 g drożdży,
 ~500 ml ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki.


Zaczyn robimy z wody, drożdży, cukru... mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 min.
Mąkę przesiewamy i dodajemy sól, ziemniaki i wyrośnięty zaczyn, ...wyrabiamy ciasto.


Jak ciasto jest za twarde dodajemy kilka łyżek wody, jak za miękkie kilka łyżek mąki.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte na 1 h do wyrośnięcia, potem zagniatamy i formujemy chleb. 


Wykładamy na blachę i przykrywamy na minimum 30 min., nastawiamy piekarnik na 200 st.C
Zdejmujemy szmatkę smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy. 


Tak przygotowany chleb wkładamy do piekarnika na 1 h w 200 st. C
Potem sprawdzamy czy się upiekł stukając w spód żeby usłyszeć głuchy odgłos.


Gdy nie jest głucho, to dopiekamy na samej kratce ~5 minut.
Potem studzimy minimum 1 h i zajadamy :) 


Polecam, bo pachnie  chlebem cały dom i mamy domowy pyszny chleb.


Smacznego ! 

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje serdecznie :) Pozdrawiam ! Zapraszam czesciej !

      Usuń
  2. idealny!! jak ja zadroszczę takich wypieków dwa razy próbowałam upiec chleb i mi nie wyszedł; chyba skuszę się po raz ostatni z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izaa ;-) dziekuję !!! ...dwa razy to za mało :) Nawet mistrz nie jest mistrzem .... A moje chleby 8 lat temu wyglądały b.różnie i SMIESZNIE :) ale często jak u Jaskiniowców :) Chlebek potrzebuje trochę uwagi i czasu ...ja i tak wszystko skracam i upraszczam ale do granicy rozsądku :) tak mi się wydaje przynajmniej :) Nie zrażaj się chleb jest dla ludzi :) Najpierw spróbuj foremkowy http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/06/chleb-pszenny-dokadny-przepis.html ...potem bułki http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/07/buki-ziemniaczane.html i dopiero chleb taki jak na zdjęciu :) To takie moje zachęty dla Ciebie :) Broń Boże nie żadne pouczanie :) Mail nie ma głosu więc musiałem to napisać, że odpowiadam w dobrej wierze i nie wymądrzam się :) ...Pozdrawiam ! Trzymam kciuki za Twoje wypieki :) oby było dobrze :) ........

      Usuń
    2. Izaa kolor wypieczenia uzyskasz jak dasz samo żółtko ;-) ... polecam Ci też bułki maślane ;-)... Ech wszystko polecam, bo to takie zwykłe, dobre i proste, smaczne jedzenie :)

      Usuń
  3. Fantastyczny:) taki bochen domowego chleba smakuje nadzwyczajnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam już na koncie trochę wiosen a właściwie jesieni i nie odważylam się na upieczeniu chleba w domu.Twoje chleby wyglądają tak pięknie, że pewnie się skuszę na upieczenie w najbliższym czasie.Jak to mówią raz kozie śmierć. Jutro kupuje drożdże. Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A niech tam "raz kozie ..." upiecz koniecznie i zobaczysz jak pięknie pachnie chlebem cały dom :)

      Usuń