poniedziałek, 3 lipca 2017

Obiad i kolacja... na jednym ogniu

Prosta propozycja jak sobie ułatwić przygotowanie obiadu i kolacji?


Mięsa:  ~1,5 kg kurczaka i tyle samo karkówki płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy.
Przygotowujemy przyprawy, naczynia, tłuszcz. 


Karkówkę obcinamy nożem żeby nabrała kształtu jaki nam odpowiada, 
a z odciętego mięsa robimy świeżonkę jako nagrodę dla kucharza :) 


Mięsa najpierw lekko solimy żeby się "spociły" wówczas dobrze wchłoną przyprawy. 


Pozostałe przyprawy łączymy ze sobą żeby przygotować aromatyczną mieszankę.


Przygotowanymi przyprawami nacieramy dokładnie mięsa, następnie
do naczyń wkładamy jeszcze po dwie łyżki smalcu i przyprawione mięso.


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 st.C ...
karkówkę 60 min. i 5 min bez pokrywki, kurczaka 80 min. i 10 min. bez przykrycia.


Karkówkę studzimy i chowamy do lodówki, na kolację będzie fajną wędliną na kanapki.


Kurczaka serwujemy w całości na gorąco do obiadu.  


Na wieczór kolacja  z domowym chlebem kliknij tutaj, masłem kliknij tu i wędliną.  


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz