niedziela, 13 sierpnia 2017

Kiełbasa krucha

Propozycja przygotowania dobrej domowej kiełbasy ze schabu...


Pomysł wykorzystania schabu do kiełbasy powstał podczas przygotowania 
parzonych schabów na kanapki, w czterech smakach schaby-parzone...


Do schabów parzonych wykorzystujemy schab środkowy i wtedy zostaje sporo mięsa
do wykorzystania na inne pyszne dania: gulasz, świeżonkę lub na kiełbasę.


Skład na  ~3kg kiełbasy: 2 kg mięsa chudego pokrojonego w kostkę 0,5-1cm
oraz 1 kg mięsa tłustego zmielonego na drobnym sitku...


... mięso przyprawiamy: 1 łyżka soli kamiennej, 1 płaska łyżka soli peklowej, 1 łyżka cukru,
1 łyżka pieprzu mielonego, 3 łyżki papryki, 5 łyżek majeranku, 15 ziaren jałowca... szklanka wody.


Wszystko razem łączymy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę.
Tak przygotowaną kiełbasę chowamy do lodówki pod przykryciem na minimum 12 h.


...potem płuczemy jelita i nadziewamy kiełbasę.


--


Po napełnieniu osłonek mięsem wszystko wieszamy na kiju na minimum 2 h. 


Jak kiełbasa się osadzi, to wkładamy  ją do  wrzącej wody, wyłączamy palnik i
zostawiamy do całkowitego wystudzenia  na minimum 6 h.    


Następnie odsączamy ją na kratce i potem podsuszamy w piekarniku 50 st.C 60-90 minut.


Kiełbasa nabierze fajnych kolorów i jest gotowa do spożycia.


Można też przechować w lodówce.


--


                                                                         Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. No super, tak bęz wędzarni - podkradam pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) w zakładce na górze strony "mięso/wędliny" jest tego więcej :) tzn. bez wędzarni ... Pozdrawiam !

      Usuń