wtorek, 8 sierpnia 2017

Schaby parzone, w czterech smakach

Polecam proste przygotowanie domowych wędlin. 


Kupujemy schab, płuczemy w zimnej wodzie, odcinamy zbędne  kawałki, z których robimy gulasz
 lub po prostu smażymy z cebulką jako świeżonkę, albo tak jak ja robimy kiełbasę... 


Po przygotowaniu mięsa, zaczynamy peklowanie na sucho i przygotowujemy mieszankę...
Na 1 kg: 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki  cukru, 5 ząbków czosnku, 10 ziaren jałowca.


Najpierw wcieramy sól z cukrem i jak mięso się "spoci" wcieramy czosnek i dodajemy
 pokrojone ziarna jałowca, tak przygotowane posypujemy obficie przyprawami, ziołami...


Jak widać na zdjęciu, zrobiłem 4 różne smaki i kolory : paprykowy, pieprzowy, curry, oregano.


Tak przyprawione mięso chowamy do lodówki na 3 doby i co 12 h wylewamy soki, 
które się wysączą, naczynie wycieramy i mięso przekładamy na drugi bok.


--


--


Jak mięso już nic nie wypuszcza, to zabieramy się za sparzenie.
 Na schaby nakładamy pończochy i gotujemy wodę, a palnik  ustawiamy na środkową moc grzania...
Wkładamy mięso i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. , od czasu zagotowania wody. 


Potem wyłączamy grzanie i zostawiamy wszystko do wystygnięcia na noc lub na cały  dzień.
Następnie osuszamy na kratce do odsączenia i chowamy na kilka godzin do lodówki.


Potem możemy delektować się pyszną domową wędliną, którą przechowujemy w lodówce.


Smacznego ! 

42 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Dziękuję za inspirację ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) Dziękuję i pozdrawiam !

      Usuń
    2. Wędliny pokazane , nie mają takiego koloru, są barwy szarej po ugotowaniu.

      Usuń
    3. :) ...tzn. że kupiłem w sklepie i zrobiłem zdjęcie ??? :) :) :)

      Usuń
    4. Anna Skrzypkowska /// ile pani zrobiła tych schabów? To jest mięso "zapeklowane na sucho" i sparzone, jeżeli Pani sobie gotuje godzinami jakieś tam mięso itd. to może być, szare, suche, wiórowate itd.... proszę nie wypisywać takich dziwnych tekstów... nie sprawdzając jak to się robi, bo nie wiem czemu ma to służyć. Proszę również o link lub adres strony gdzie mógłbym zobaczyć Pani wędliny... D.Podlasek

      Usuń
    5. Nie musi gotować godzinami wystarczy ze sól jeat jodowana. Ja tak popsułam wygląd.

      Usuń
  2. Co znaczy: "na schaby nakładamy pończochy"? Dosłownie pończochy, czy to jakieś slangowe określenie na coś podobnego do siatek do wędlin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry ! Witam ! ...to znaczy dosłownie, to co znaczy :) nakładamy pończochowe podkolanówki i wówczas przyprawy nie odpłyną podczas sparzenia ... Pozdrawiam! Zapraszam!

      Usuń
    2. Dziękuję - tej techniki nie znałem ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Witam ! Dobry wieczór! ... jeszcze jeden mały kawałek został, zapraszam na degustację :) ... co to znaczy za suche? ? ? jeżeli schab wypieczemy na szybko w piekarniku, to będzie za suchy...tutaj jest w sam raz :) Pozdrawiam ! Polecam ! ... Zapraszam !

      Usuń
  4. No właśnie co z tymi pończochami?

    OdpowiedzUsuń
  5. No właśnie co z tymi pończochami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry ! Witam ! ...to znaczy, że :) nakładamy pończochowe podkolanówki i wówczas przyprawy nie odpłyną podczas sparzenia w wodzie, a potem je zdejmujemy... ... Pozdrawiam! Zapraszam! Polecam

      Usuń
    2. Mają takie problemy z pończochami, to może trzeba dopisać jeszcze, że mają być czyste? :)))))

      Usuń
    3. ...w biedronce schab był po 9,90 pln / kg , a podkolanówki 2,99 pln za op. tj. 4 szt. :) . nowe ...

      Usuń
  6. Witam może moje pytanie będzie wydawało się śmieszne ale co oznacza spoci się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...zacznie puszczać soki "spoci się" jeżeli był osuszony, to po posoleniu spoci się po 2 minutach 3 ... :) wówczas dajemy przyprawy ....

      Usuń
  7. Mój schabik robiony 3 krotnie był pyszny ale blady......co mu zrobić by się zaczerwienił;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...może dosypać soli peklowej... może zamienić sól na morską niejodowaną lub himalajską... może ciut krócej i na zmniejszonym ogniu zagotowywać.... ciężko tak coś z daleka ...

      Usuń
  8. Dziękuję będę próbować dalej bo bardzo odpowiada mi to mięsiwo. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...ostatni wpis z wczoraj jest w tym samym temacie tj. raz sparzony 20 min. i nie jest taki różowy :) może jak są schaby z zwierząt karmionych czymś...to jest bardziej kolorowe...albo za stare wieprzki lub za młode nie wiadomo... :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Żeby w środku był kolor czerwony potrzebna jest sól peklowa. Tak sobie myślę ,że Pan Darek nie dał peklowej ,a jest różowo w środku. Dzięki peklowaniu mięso na dłużej zachowuje świeżość, odpowiednią barwę i konsystencję. A jak długo te schabiki można przechowywać ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Pal licho kolorek ważne, że jest pyszny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jakie były kolory to widać na zdjęciu... i każdy jest inny ...różowy, blady, burawy...
      O.K.
      Zamieńcie połowę soli kamiennej/// tej -grubiziarnistej-nieoczyszczanej-niejodowanewj-bez antyzbrylaczy-bez bieli tytanowej- nie płukanej :) /// na łyżkę soli peklowej, potem obracajciew co 6 h mięso i wycierajcie soki co drugi raz, żeby wnikało dłużej w mięso z każdego boku... niech się pekluje 5 dni tj. 5x24h a nie tylko 36h i wtedy dopiero zaparzajcie na średnio-małym ogniu. :) :) :) Generalnie schab wychodzi zawsze podobnie ale nigdy tak samo. Żeby było tak samo trzeba mieć receptę z morlin lub sokołowa... " Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331, substancja zagęszczająca E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze E 316, E 300, wzmacniacz smaku E 621, regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..."

      Usuń
  11. I really appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it
    Thanks

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. ... great :) I'm glad that the post comes in handy :) best regards :)

      Usuń
  12. Just awesome and home made things are always my favorite . Thank your for this well post . Clipping Path | Remove White Background | Product Photo Editing

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam,
    Będę robić kiełbasę czosnkową bez wędzenia proszę o wiadomość czy można taką kiełbasę podsuszyć w piekarniku z termoobiegiem.Ile trzeba ją suszyć w piekarniku. Może trochę w piekarniku a resztę przy kaloryferze. Bardzo proszę o podpowiedź.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Pisze pan peklowanie na sucho. Czy to znaczy że dodaje pan soli peklowej (saletry,nitrytu.. etcetera)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba dodawać peklosoli do peklowania wystarczy zwykła sol.widac kto robi wędliny

      Usuń
  15. Very nice food recipe. Thanks for give to us nice information and tell for us how to make this food. For portrait photography, e-commerce business, Photoshop need product photo editing making n images pop up. Provide to do product photo editing. We provide high-quality e-commerce product photo editing service at a competitive price from Clipping Expert Asia. If, you want to take this service then please you contact with us.
    product photo editing | clipping path service



    OdpowiedzUsuń
  16. Keep it for more updates about this blog. Get the best Web Designing and Digital Marketing Services.
    Website Designing Company in Delhi

    OdpowiedzUsuń
  17. Nice blog, visit Mutual Fund Wala for Mutual Funds India, Mutual Fund Companies and Mutual Fund Agent.
    Mutual Fund Companies

    OdpowiedzUsuń
  18. Przypadkowo zajrzałam. Czytam, czytam i oczu nie mogę oderwać. Świetne przepisy. Pozwoli pan że wypróbuję kilku.

    OdpowiedzUsuń
  19. Bridging corporate meetings with conference attendance could be the next step in this all-in-one model and This approach meets new market needs while also providing greater security for event hosts. thank you note after party to guests and speaker examples

    OdpowiedzUsuń
  20. Pończochy? Serio? Plastik nie nadający się do kontaktu z żywnością i to podgrzany do takiej temperatury? Wiem że to sposób z lat 60-tych, ale teraz przy kiedy ludzie posiadają wiedzę i środki to pończochy???

    OdpowiedzUsuń
  21. Wkladamy te schaby juz do wrzątku czy do zimnej wody?

    OdpowiedzUsuń